„105 години свобода“ – Радио „Фокус“ – Пирин

Акценти на предаването „105 години свобода“ – Радио „Фокус“ – Пирин за 22 март 2018 година

Благоевград. В днешното издание на предаването „105 години свобода“ на Радио „Фокус“ – Пирин продължаваме да се връщаме назад в историята, за да Ви разказваме за големите събития и герои, свързани с историята на Пиринският край, а и не само. „Пазете българщината в Македония! Ние, славяните в Македония българи сме и такива желаем да останем“ – казва известният български възрожденец, книжовник, писател, фолклорист, етнограф и просветен деец Кузман Шапкарев, за който предстои да говорим в днешното издание на предаването. Причината е, че тази година се навършиха 175 години от рождението и 110 години от смъртта му. За живота и делото му ще говорим с д-р Елена Чългънова, историк и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград, която организира изложба „Ретроспективна изложба на скулптора Михаил Шапкарев – пра-внук на Кузман Шапкарев“, посветена на живота и делото на двамата видни представители от Шапкаревия род, за който се знае едно: „Един Шапкарев никога не влиза през задната врата“. Ще разговаряме и с Марио Примджанов, правнук на Кузман Шапкарев и учредител на Сдружението на родовете от Македония.

Телефоните за връзка със студиото ни са 0885 303 373 и 073 88 55 81. Може да ни пишете ѝ на е-майл: Pirin@focus-news.net.

Предаването „105 години свобода“ се излъчва на честотите на Радио „Фокус“ – Пирин всеки петък от 15.00 до 16.00 часа с водещ Ливия Нинова.