11 млн. лева ще вложи Община Сливен в градския транспорт

Договор за обновяване на обществения градски транспорт в община Сливен беше подписан от кмета на община Сливен Стефан Радев и министъра на околната среда и водите Нено Димов . Това съобщи пред журналисти кметът Стефан Радев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Общият размер на инвестицията е 13,2 млн. лв. като по програмата са осигурени 11 млн. лв.

По проекта ще бъдат закупени 4 нови екологични електрически автобуса и 6 тролейбуса с подобрена енергийна ефективност. Новите превозни средства ще заменят 11 от най-амортизирани дизелови автобуси и тролейбуси. Ще бъдат изградени и зарядни станции за електроавтобусите.

Със замяната на остарелия подвижен състав с екологичен обществен транспорт и с ремонта на контактната мрежа ще се намали количеството емисии на азотен оксид с 3,41 тона годишно и на фини прахови частици – с 0,17 тона на година. Реализирането на дейностите ще допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух за 118 000 жители на община Сливен.

Срокът за изпълнение на дейностите е 39 месеца.Общият размер на инвестицията е 13,2 млн. лв. като по програмата са осигурени 11 млн. лв.

Людмила ЙОРГОВА