110 участника от 36 държави на 4 континента пристигат във Велико Търново за 42-я Международен летен семинар по български език и култура

Велико Търново. 110 участника от 36 държави на 4 континента пристигат във Велико Търново за 42-я Международен летен семинар по български език и култура. Официалното откриване на събитието е идния понеделник, 15-ти юли. Това съобщи пред журналисти в старата столица зам.-директорът на събитието доц. д-р Валерия Димитрова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Гостите идват от Европа, Азия, Африка и Америка. Най-много, по традиция, са студентите и преподавателите – хората, които активно работят с български език. Сред участниците има софтуерни инженери, програмист, журналисти, банков служител, ветеринар, лекар, адвокати, екскурзоводи, музикален педагог, библиотекар, изследовател. И тази година ще има такива, които са посещавали семинара и преди. Те са общо 17 на брой. „Най-младият участник е Анна Иванова, на 10 години, от Украйна. Тя ще участва с майка си. Имаме и две 18-годишни студентки. Най-възрастните участници са Хилари Бели от Великобритания, на 70 години, която е музикален педагог; Уолтър Елиът от Великобритания, който е пенсионер, на 68 и Вира Писаренко – журналист от Великобритания, на 67“, поясни още доц. Димитрова. Тя допълни, че за пръв път има участници и от Азербайджан и  Виетнам.  Програмата ще е традиционна. Обучението включва практически занятия по български език и специализирани семинари, съобразени с интересите на участниците, като ще се акцентира на българското кино, литература и изобразително изкуство. Ще има и обучения по фолклор и етнография – на български и английски език. Предвидени са и екскурзии до Арбанаси, Жеравна, Враца и Албена. Участниците ще учат и народни песни и танци, в някои от вечерите в старата столица. Ще има и прояви, посветени на литературата, на нациите, на национална кухня и родни гозби и  занаяти.

Официалното откриване ще е на 15 юли, от 10.30 часа в Аулата на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специален гост ще е вицепрезидентът Илияна Йотова. Семинарът ще продължи до 4 август.

Луиза ТРАНЧЕВА