11,4г. „лишаване от свобода“ за Ангел Н. и по 10г. „лишаване от свобода“ за Красимир Д. и Цветан М. за убийството на Нягол П.

За втори път Варненският окръжен съд – Варна призна за виновни тримата охранители и наложи следните наказания: 11,4г. „лишаване от свобода“ за Ангел Н., 10г. „лишаване от свобода“ за Красимир Д. и 10г. „лишаване от свобода“ за Цветан М. Редуцираните с 1/3 наказания бяха наложени, след като държавното обвинение и защитата на подсъдимите се съгласиха да бъде приложена процедурата за съкратено съдебно следствие. В този случай съдът е длъжен задължително намалява наказанията, които е наложил с 1/3. Това съобщиха от Окръжен съд – Варна.

Според разширения петчленен съдебен състав убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития, с особена жестокост и по хулигански подбуди. Тримата мъже ще изтърпят наказанията при първоначален строг режим,  като времето, в което лицата са били задържани под стража ще бъде зачетено. Съдът оправда Ангел Н., Красимир Д. и Цветан М. по обвинението да са извършили деянието в качеството им на длъжностни лица, както и пострадалия Нягол П. да е бил в безпомощно състояние.

Делото за убийството на Нягол П. в Гранд мол, извършено преди 3 години се гледа от нов съдебен състав на Варненския окръжен съд, след като бе върнато от въззивната инстанция за ново разглеждане в края на януари тази година.

В днешното съдебно заседание държавното обвинение настояваше за присъди близки до максималния размер за този вид престъпление – 19г. за Ангел Н., 18г. за Красимир Д. и 17г. за Цветан М. Защитата на подсъдимите оспори убийството да е извършено с умисъл и посочи, че тримата мъже да изпълнявали заповедите на прекия си началник, който е свидетел по делото.

Окръжен съд – Варна припомня хронологията на обвинението. На 14 март преди 3 години подсъдимите Ангел Н. (сега на 28г. от Кърджали) и Красимир Д. (сега на 26г. от Ямбол) от охранителната фирма „Джи Ем секюрити“ били уведомени по телефон от началник смяната, че на тяхното ниво има лице с вид на клошар, което просело пари. Било им разпоредено да го изведат от сградата. Охранителите отвели Нягол П. на „ниво -1″, пред залата за видеонаблюдение. Двамата  подсъдими започнали да стават агресивни, да бутат и да дърпат мъжа, с цел да го откажат от бъдещи посещения в мола. Започнали да отправят обидни думи към него и да му се подиграват. Имало негласно правило сред охранителите, лица с недобър външен вид или във видимо пияно състояние да бъдат „респектирани“ , след това да бъдат извеждани извън сградата. Респектирането целяло лицата, спрямо които се прилага да се въздържат от бъдещи посещения. Според обвинението именно пред залата за видеонаблюдение охранителите нанесли побой на жертвата. През това време охранителят Ангел снимал с мобилния си телефон някои от издевателствата. При всеки опит на жертвата да избяга от охранителите, побоят над него с ритници и юмруци по тялото продължавал. Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването е отчела  над 57 удара по тялото на убития, довели до смъртта на Нягол.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна.