118 автори представиха общо 201 творби на Есенния салон на художниците във Велико Търново

Велико Търново. 118 автори представиха общо 201 творби на Есенния салон на художниците във Велико Търново. Това каза в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново председателят на Представителството на СБХ Велико Търново Мариета  Конова. Тя уточни, че творбите са в пълната гама и разнообразие на визуалните изкуства. „Могат да се видят живопис, графика, рисунка, скулптура, илюстрация, арт стъкло, художествена фотография, керамика и т. н. Тазгодишната изложба се получи много различна и разнообразна. Изключително се радвам на това, че както Община Велико Търново, така и Представителството на Съюза на българските художници във Велико Търново се постараха да бъде запазена традицията на провеждане на Есенния салон и да остане като един творчески форум, който вече има образ и лице и винаги впечатлява публиката на старата столица“, каза Конова.

По думите й форумът е станал традиция и се е превърнал в чакана изложба както от артистичната общност, така и от гражданите на Велико Търново. „Нещо, което ни радва като организатори е, че в нея участва много широк диапазон от хора както по възраст, така и по различни изразни средства и похвати. Общо взето изложбата се получава много разнолика. На откриването посрещнахме изключително много гости, което показва, че хората очакват събитието. Има достатъчно популяризиране и затова се радвахме на многобройна публика. Участваха много млади автори и много утвърдени имена – наши учители  и преподаватели. Така, че може да се каже, че ние сме едно междинно поколение между младите и нашите учители. Изключително ни е драго да бъдем подредени като автори в една обща експозиция“, каза Мариета Конова.

Тя отбеляза, че новото и различното тази година е така наречената „експозиция в експозиция“. „През лятото беше проведен един пленер в Оряхово, в който преобладаващите участници бяха великотърновски художници и тази малка експозиция беше представена там. По-късно беше представена и в Градската галерия в Лом, а ето, че сега ще я изложим и на търновската публика“, обясни Конова.

Експозицията на Есенния салон на художниците ще остане до 11 ноември. „Има достатъчно време, така че всеки, който не е могъл да дойде на откриването, може да го направи и сега“, апелира Мариета Конова.

Рени АТАНАСОВА