12 дарители на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян получиха грамоти по повод Международния ден на музеите  

Снимка: Радио "Фокус" - Смолян

12 дарители на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян получиха грамоти по повод Международния ден на музеите, предаде репортер на Радио „Фокус“ -Смолян. На специална церемония в залите на Музея, те получиха своите признания от директорът на институцията Таня Марева. По-голямата част от даренията са от Смолянска област, но има и от други области. За принос в обогатяване на музейните фондове на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян получават дарителски грамоти: д-р Стефан Герджиков, д-р Ирена Тодорова, Гавраил и Мария Сивкови, Димитър Радичев, Екатерина Шишкова, Емилия Алдумирова, Галина Ганова, Захарина Куцева , Сийка Букова, Дора Згурова и Йорданка Цветкова. За дарител на 2019 г. бе обявена Славка Радичева, която освен грамота, получи и почетен знак от музея.

Директорът на музея Таня Марева заяви, че тези награди се връчват всяка година в навечерието на Международния ден на музеите от 10 години насам. „Грамотите на дарителите – хора и институции, се връчват за принос в развитието на музея и за утвърждаването му като културен институт на територията на Смолян, страната и областта и в международен аспект. Отличените дарители са за периода от 18 май 2018 до 17 май 2019 май и те вписват имената си в златната книга на дарителството в нашия музей. Всеки получава дарителско свидетелство с уникален пореден номер и то се въвежда в книга-регистър за дарителските свидетелства и след стотици години книгата ще е факт и дарителите ще се помнят от поколенията“, отбеляза Марева.

Тя изрази надежда дарителството в Смолян да продължава и уточни, че то е много силно навсякъде в България. Марева посочи, че наскоро са получили ценно дарение. „Благодарение на дарителски жест от София, във фондовете на музея в Смолян попадна специално отсечената за Българското европредседателство възпоменателна монета. Това е много ценно дарение въпреки че е близо във времето, тъй като общия брой на тези монети е 1000 в света. Този тип монети се продават между 800 и 1000 лв. Един такъв притежател на монета, получел я за заслуги в организацията на Европредседателството, е решил, че музеят в Смолян е мястото, където иска да се съхранява тази монета. Освен в Националния исторически и в Националния военно-исторически музей, само в музеят в Смолян притежаваме тази монета.“, поясни Марева. Тя призова хората да са смели и да даряват на фонда на музея подобни ценни предмети, които да се съхраняват при тях и да останат за поколенията.

Нели ГЕРГЬОВСКА