12 плувни басейна и 4 плажа са проверени и разкрити от здравната инспекция във Варна през последната седмица

12  плувни басейна и 4 плажа са проверени и разкрити във връзка с готовността на басейни и плажове за сезона. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от Регионалната здравна инспекция във Варна. Проверките и инспекциите са осъществени от комисията, назначена със заповед на кмета на Община Варна, в която участват представители на здравната инспекция, общинската администрация и БЧК. Според седмичната сигнална информация за периода от 16 до 22 юни съвместно с представители на Министерство на туризма са проверени СПА-центровете в два хотела в к.к. „Зл. Пясъци“ във връзка със сертифицирането им. Обектите отговарят на здравните изисквания.

От здравната инспекция допълниха, че е приключила тематичната проверка за пуснатите на пазара козметични продукти за почистване на кожата – тоалетни сапуни, дезодорирани сапуни, продукти за външна интимна хигиена. От проверените 191 броя козметични продукти по отношение етикетировка, срок на годност и извършен лабораторен контрол, не се установени несъответствия по европейския регламент относно козметичните продукти.

През отчетния период в здравната инспекция са постъпили 4 жалби и 1 сигнал, като по тях е започната процедура по проверка и отговор, от които една жалба и един сигнал са основателни, а три жалби са препратени до други институции.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА