120 безработни лица от област Видин ще бъдат включени в Регионалната програма за заетост

  120 трайно безработни лица от област Видин ще бъдат включени в Регионалната програма за заетост на областта за 2019 г. Това съобщи заместник областният управител на област Видин  Лъчезар Попиванов на провелото се днес заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин.

Средствата за област Видин, които са осигурени от държавния бюджет за работна заплата на наетите лица, са в размер на 451 105 лева. В сравнение с миналата година увеличението е в размер на 40 395 лева. За цялата страна средствата, осигурени с Решение на Министерски съвет, са 8 808 000 лв., което ще осигури заетост на над 2 000 безработни лица.

Заместник областният управител информира за разпределението на работни места по общини, като община Видин ще осигури работа на 14 безработни лица, Белоградчик – на 11,  в Димово ще започнат работа 13 лица. В община Ружинци ще бъдат наети 28 лица на 4-часов работен ден. По 7 лица ще бъдат наети в общините Брегово и Макреш. В Чупрене ще бъдат назначени 9 лица – 6 от тях на 4-часов работен ден, в Кула – 6, в Грамада – 5, в Ново село – 4 и в Бойница –  3. За Областна администрация Видин са одобрени 13 места.  Целта на Регионалната програма е да повиши заетостта, да намали безработицата и повиши качеството на работната сила в региона. В обхвата на целевата група се включват:

  • Безработни младежи до 29 г. с подгрупа до 25г. младежи, които нито се обучават, нито са заети;
  • безработни над 50-годишна възраст;
  • безработни с ниска или с нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход);
  • хора с увреждания;
  • продължително безработни лица;
  • лица извън работната сила, желаещи да работят в т.ч. обезкуражени лица.

Проектът на Регионалната програма за заетост на област Видин за 2019г. е разработен от комисия, сформирана със заповед на Областния управител и на днешното заседание бе представен и одобрен от членовете на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие.

Одобрената Регионална програма за заетост на Област Видин – 2019г. ще бъде изпратена за утвърждаване от министъра на труда и социалната политика. Предвижда се  изпълнението на програмата да е в периода юни-декември 2019г.