13 майки от Свищов участват в „Работилница за родители – да порастем заедно“

Снимка: pixabay.com

Велико Търново. 13 майки от Свищов участват в „Работилница за родители – да порастем заедно“. Те са част от проект, който се реализира съвместно с УНИЦЕФ. Дейностите са насочени основно към родители на малчугани до 4 години, които получават подкрепа и съвети как да отглеждат децата си по-най добрия начин. Това обясни в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Елена Стефанова, психолог от Центъра за обществена подкрепа и един от водещите лектори по проекта. Тя разказа, че в първия цикъл, който тече към момента, се работи с майки на деца от градина „Васил Левски“. Една от последните срещи с тях е била на тема „Как детето учи за света около себе си ?”.

„На 21 ноември се проведе седма работилница, която беше на тема „Светът на една ръка разстояние“. Всъщност целите на цялата програма и на всички работилници „Да порастем заедно“ е да подкрепят родителите. Причината е, че днес отглеждаме децата си в много по-различен свят от този, в който ние сме отглеждани ние. Днешните родители се нуждаят от подкрепа и им е необходима такава, за да разбират нуждите на днешните деца, на настоящето поколение“, допълни Елена Стефанова.

Работилниците за родители са творческа среда за дискусии, ролеви игри, кратки беседи, презентации и споделяне на личен опит. Участието в тях повлиява благоприятно участниците, като ги подпомага в усилията им да са отговорни и подкрепящи родители.

Програмата стартира през месец октомври 2019 година, като съобразно изградения график, работилници за родители се провеждат всеки четвъртък, в уютната среда на детската градина. Дискутираните теми и образователният материал са свързани основно с трудностите пред съвременните родители, нуждите на съвременните деца и начините, чрез които да бъдат удовлетворени емоционалните, и социални потребности на най-малките членове на семейството, като се мотивира тяхното развитие. Планира се последната групова сесия с конкретната група от родители да се проведе през януари 2020 година.

Луиза ТРАНЧЕВА