13 892 са регистрираните безработни лица в област Благоевград към края на месец октомври

Благоевград. 13 892 са регистрираните безработни лица в област Благоевград към края на месец октомври. Това каза пред Радио „Фокус“ – Пирин Станислава Поповска, директор на „Регионална служба по заетостта“ – Благоевград.

По думите ѝ равнището на регистрираната безработица през месеца е 9.2 %, като в сравнение с аналогичния момент на 2018 година се наблюдава намаление с 0.6 процентни пункта. „С най-ниски нива на безработица е Община Благоевград – точно 5 %, следвана от Община Сандански с 5.1 %. Общините с най-високо ниво на безработица продължават да бъдат Белица и Якоруда. Като равнището на безработица в Община Белица е 35.9 %, а в Община Якоруда 30.2 %“, каза още Поповска.

Тя допълни, че на територията на Област Благоевград през месец октомври на работа са постъпили 1 049 безработни, от които 741 лица са започнали работа с посредничеството на бюрата по труда в региона. „Обръщам внимание, че това са обявени работни места на първичния пазар на труда, тоест обявените места са извън различните проекти и програми. Заявени са 888 свободни работни места на първичния трудов пазар, от които 742 са от работодатели в частния сектор“, подчерта Поповска.

Директорът на Регионалната служба по заетостта уточни, че най-много заявени работни места има от сектор преработваща промишленост – 338, следва хотелиерство и ресторантьорство – 265 работни места. „Всъщност заемането на работните места в този сектор очакваме да стане сега, когато реално ще стартира зимния сезон“, допълни Поповска.

Тя уточни, че се търсят още работници в сферата на строителството и дървообработката.

Ливия НИНОВА