133 пожара са възникнали в Пловдив и областта от началото на годината

снимка: pixabay.com

Пловдив. Зачестяват случаите на запалвания на сухи треви и отпадъци, без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност в Пловдив и областта, съобщи за Радио „Фокус“ –  Пловдив говорителят на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. От дирекцията апелират гражданите да бъдат внимателни и отговорни и под никакъв предлог да не почистват площи с палене на огън.

В периода от 1 до 9 януари 2020 година в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив са получени 173 сигнала за произшествия. На територията на областния град и региона екипите са действали за ликвидиране на 133 пожара, извършени са и 31 аварийно-спасителни и помощни операции. В 16 от случаите огънят е нанесъл преки материални щети, като 7 от тях са били в жилищни, административни и непромишлени сгради, по 2 – в транспортни средства и съоръжения на открито.

От началото на годината огнеборците от единадесетте районни служби на дирекцията са погасили и 117 пожара без материални загуби. Според статистиката, в самите населени места или землищата им са зачестили запалванията на сухи треви, паднала листна маса и храсти, както и на отпадъци. В първия случай броят на регистрираните сигнали е 55, а във втория – 45. Наглед безобидни и ползвани за по-лесно почистване на терени, тези действия често са без контрол и без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност и водят до развитие на големи пожари. Пример за това е вчерашният ден, когато около 15 ч. в пламъци са били обхванати и унищожени около декар борова гора и 50 дка сухи треви в землището на село Мало Крушево. Освен полския и горския фонд, подобни огнени стихии могат да засегнат и сгради и моторни превозни средства, а също да застрашат човешки живот и околната среда. От друга страна потушаването им изисква продължително време и допълнително затруднява противопожарните служби, които отделят значителен ресурс от професионалисти и специализирана техника.
В тази връзка от РДПБЗН – Пловдив напомнят, че за предизвикване на умишлен пожар в сухи треви се налагат административни и наказателни санкции. Извършителите ще бъдат глобени от 200 до 2000 лева, а според чл. 330 и чл. 331 от Наказателния кодекс се предвижда и лишаване от свобода от 1 до 8 години. В случай на възникване на пожар в горски фонд вследствие на запалено стърнище, извършителят може да бъде наказан с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 до 5000 лева.
За да се избегнат подобни случаи е необходимо да се знаят и спазват някои основни правила. Забранено е обособяването на нерегламентирани сметища и запалване на горими отпадъци в тях. Забранено е паленето на стърнища, слама, суха трева и отпадъци по слоговете, крайпътните ивици и други тревни площи. Забранено е паленето на открит огън и извършване на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от горските територии. Изгарянето на отпадъци се извършва под контрол в специално направени огнища или в негорими съдове, като предварително трябва да се подготвят подръчни уреди за гасене – съдове с вода, пясък, негорими тупалки. Да не се пали огън във ветровито време, тъй като пламъкът може да се разпространи бързо и на големи разстояния и да обхване значителни площи, съветват още от дирекцията. Другите важни правила са да не се пали огън в близост до стрехи и под клони на дървета и в никакъв случай запаленият огън да не се оставя без постоянно наблюдение до пълното му изгасяване.
При забелязване на признаци на пожар – дим, мирис на изгоряло и пламъци, да не се поема излишен риск за потушаването му, а своевременно да се подаде съобщение на тел. 112.
Цветана ТОНЧЕВА