14 нерегламентирани сметища са установили експерти на РИОСВ – Велико Търново от началото на годината до края на юни

Велико Търново. 14 нерегламентирани сметища са установили експерти на Регионалната инспекция по околна среда и води  от началото на годината до края на юни. Част от тях са почистени, а в останалите терени дейностите предстоят, поясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново Милка Асенова, отговаряща за връзки с обществеността в Инспекцията.

Тя допълни и, че замърсените територии се намират в землищата на селата Джулюница, Градница, Вишовград, Михалци, Копчелиите, Ресен, Буйновци, Балван, Горски Долен Тръмбеш и на градовете Лясковец, Дебелец, Горна Оряховица, Велико Търново, Елена. „В резултат на контролната дейност на РИОСВ – Велико Търново е преустановено изтичане на отпадъчни води с пяна от дере в река Янтра в чертите на Велико Търново и замърсяване на речното легло на река Еленска от земеделски стопанин. Въз основа на дадени предписания кметове са предприели мерки и са почистили 17 нерегламентирани замърсявания в заливаемата зона на реките Белица, Росица, Стара река, Янтра и Синкавица“, обобщи още Асенова.

За шестмесечието на 2019-та са извършени 485 проверки на 463 обекта на територията на Великотърновска и Габровска област. За сравнение през 2018-та те са били съответно 469 в 437 обекта. В рамките на осъществения контрол са издадени 146 предписания за привеждане на дейности в съответствие с изискванията на екологичното законодателство.

Луиза ТРАНЧЕВА