15-тото издание на Световният фестивал на анимационния филм ще се проведе във Варна

15-тото издание на Световният фестивал на анимационния филм ще се проведе във Варна.
Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна директорът на фестивала Анри Кулев. Той допълни, че тазгодишното издание на Световният фестивал на анимационния филм ще се проведе в морският град между 11 и 15 септември.По време на фестивала ще бъде представена селекция от най-доброто от света на анимацията.Анимационни филми от България, Канада, Испания, Чехия, Полша, САЩ, Русия и още много други страни ще се състезават в 6 късометражни, 5 пълнометражни и 2 детски  програми. Успоредно със състезателната програма СФАФ е подготвил работилници, изложби, панорами, лекции, премиери, пресконференции, конкурси и събития свързани с необятното изкуство на анимацията.

Анри Кулев посочи, че фестивалът представя селекция от най-доброто от световната анимация, съпътстващи изложби, анимационни работилници за деца и възрастни, майсторски класове и лекции,премиери, пресконференции, чествания, безплатни прожекции, представяния на книги и други. В тазгодишното издание на Световния фестивал на анимационния филм, зрителите ще могат да се насладят на 6 късометражни и  5 пълнометражни състезателни програми, както и 2 късометражни детски програми.

Освен състезателната програма на фестивала,тази година ще има изложба на белгийски комикси, детски работилници и конкурси за рисунки за деца. Кулев каза още, събитието ще бъде посетено от световноизвестни имена от света на анимацията. Фернандо Галрито ще проведе мастър клас, Теди Груя ще представи Фестивала на документалния и анимационния филм САЩ, Жорж Сифианос  ще изнесе лекция за изкуствения интелект и анимационното кино, а Павел Хорачек ще представи лекция на тема „Анимация и цензура в Чехословакия“.

Премиера на своите филми ще направят Ася Кованова „Лист хартия“ и Пенчо Кунчев с филма си „Рози в нощта“.

Ще бъде излъчена програма естонска анимация, ретроспектива на творчеството на Доньо Донев, програма на членовете на журито,програма на университетa Баден-Вюртенберг, програма в памет на аниматора Николай Тодоров, ретроспекция по случай 100 години от рождението на Тодор Динов и още много.

Десислава ВАСИЛЕВА