150 години от смъртта на местния четник Димитър Стоянов от четата на Хаджи Димитър, честват в Церова кория

Велико Търново. 150 години от смъртта на местния четник Димитър Стоянов, участвал в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, честват в Церова кория. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на населеното място Христо Кунчев. Инициативата е част от спечелен проект на Центъра за работа с деца и младежи в селото по програма „Устойчиви инициативи и партньорство“  на Съюза на пивоварите в България. Събитието ще се проведе на 22 август  и е с начален час 10,30 ч.
Димитър Стоянов е родом от село Церова кория. През пролетта на 1868 година заминава за Румъния, където се включва в четата на Хаджи Димитър. Той намира смъртта си в последното сражение на четата, от което тази година се навършват 150 години.  Негов паметник е издигнат в центъра на селото. Именно там, венци и цветя на признателност ще бъдат поднесени от жителите и гостите на селото, а новоосветеното знаме на Церова кория ще бъде издигнато.
„Програмата е предварително изготвена по повод проекта, с който кандидатствахме, разделена е на две части, първата е озаглавена „По стъпките на предците – история, традиции, изкуство“. Директорът на националния музей „Шипка Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов ще изнесе кратка лекция, озаглавена“150 години подвиг и памет“. Ще бъдат презентирани и новите носии, които бяха закупени с парите, отпуснати за този проект, децата от Центъра за работа с деца и младежи „Отвори очи“ ще изнесат рецитал, а втората част на програмата включва провеждането на спортен празник“, обясни Христо Кунчев. Уникална значка с гербът на Церова кория и ликът на Димитър Стоянов ще получат всички гости на празника в селото.
Мария НЕДЕВА