16 април да бъде обявен за официален празник предлага инициативният комитет за отбелязването на 140-та годишнина от приемането на Търновската конституция

Велико Търново. 16 април да бъде обявен за официален празник предлага инициативният комитет за отбелязването на 140-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Това обяви кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Предложението ще бъде внесено за гласуване в Парламента от народните представители от Великотърновски многомандатен регион. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посочи, че няма как 16 април да бъде обявен за неучебен и неработен ден от тази година, тъй като предложението трябва да бъде входирано и съответно прието.

Второто предложение на инициативния комитет е Велико Търново да бъде номинирано за историческа и духовна столица на България. Кметът инж. Даниел Панов припомни, че от Търново Асеневци са управлявали Втората българска държава 208 години. За този период България се превръща във велика сила и има освен политическо и военно влияние, също така църковно такова в православния християнски свят. След Освобождението от турско робство Търново е считан за вечната столица на България. Тук е поставено началото на Третата българска държава. Приета е първата конституция и е обявена Независимостта на България. „Това предложение не е местен патриотизъм. Велико Търново и всички великотърновци го заслужава. Ние българите като народ тачим нашата история и се гордеем с нашите предци. Този статут ще бъде почит към нашите предци, които са направили всичко онова и са градили, а ние трябва да продължим техните дела“, допълни инж. Даниел Панов.

В инициативния комитет за отбелязването на 140-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция влизат Негово високопреосвещенство великотърновския митрополит Григорий; Нейко Генчев – общински съветник, собственик на издателство и председател на Института за приложна музеология; проф. Милко Палангурски- историк и преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“; Веселка Коева – адвокат и член на Висшия адвокатски съвет; Йордан Цветанов – адвокат, председател на УС на Фондация „Център за обучение на адвокати – Кръстьо Цончев“;  д-р Иван Църов – директор на Регионален исторически музей – Велико Търново; проф. Пламен Павлов – историк и преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и почетен гражданин на Велико Търново; проф. Хитко Вачев – археолог в Регионален исторически музей – Велико Търново;

Венцислав Спирдонов – председател на Великотърновски общински съвет;

проф. д-р Христо Бонджолов – ректор на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“; бриг. ген. д-р Пламен Богданов – началник на НВУ „Васил Левски“; Даниела Минева – председател на адвокатския съвет към великотърновската колегия и д-р Иван Александров – директор на РБ „П. Р. Славейков“.

Надежда КРЪСТЕВА