160 ученици от Варна са се включили само през тази година в доброволческата мрежа за превенция на рисковото поведение в града

Снимка:Радио "Фокус"

Към днешна дата, във Варна функционира една от най-големите доброволчески мрежи в страната, на ученици, които работят по превенция на рисковото поведение сред връстниците си. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна, Петя Атанасова главен експерт по училищна превенция в градската дирекция по превенции. По думите й, общо за двете години на съществуването на програмата, в нея са се включили 300 доброволци, които са възпитаници на 12 от най-големите училища във Варна. Сред тях има както езикови, така и професионални гимназии, също средни училища.

Работи се по връстников подход по теми за превенция на рисковото поведение, като превенция на наркомании, на трафика на хора, превенцията на противообществените прояви, безопасен интернет и превенция на рисково сексуално поведение, обясни още Петя Атанасова.

Днес по повод Международния ден на доброволеца, в града за пръв път се проведе събитие, което среща най-новите доброволци с тези, които са били такива преди години и вече са се реализирали лично и професионално в живота. „Те разказват кои личностни качества и компетентности, прилагани по време на работата им, са помогнали за това те да се реализират като успешни хора“, каза още експертът.

Според нея, интересът на учениците към този тип доброволчество е много голям, особено имайки предвид колко чувствителни са темите. Тази година, поради големия интерес, е въведен и нов подход на обучение. Като базовите обучения преминават на онлайн платформа, след което се попълва тест. Успешно преминалите изпита започват да придобиват презентационни умения за организиране на сесии и кампании в училище и в градска среда.

Сред лекторите на днешното събитие имаше участници, които вече са завършили специалност по неформално образование, други, които се занимават с тренинг и фасилитиране, както и студент в Медицинския университет в града. За форума беше подготвено и видео с една от доброволките от Варна, която вече успешно се е реализирала като дигитален мениджър в международна корпорация. Тя е започнала работа като доброволец по разясняване на теми, свързани с безопасен интернет.

Диана СТОЕВА