163-ма курсанти полагат клетва в Националния военен университет „Васил Левски“

Велико Търново. 163-ма курсанти полагат клетва в Националния военен университет „Васил Левски“. Младежите и девойките са от 146-я випуск на висшето учебно заведение. Те се обучават в  19 военни специализации в трите факултета на университета, съобщават от пресцентъра. Церемонията ще започне в 11.00 часа и ще се проведе на ритуалния плац.

За пръв път през тази година е въведена нова военна специализация – „Артилерийско инструментално разузнаване” с гражданска специалност „Геодезия”. По нея курсантите се обучават във факултет „Артилерия, ПВО и КИС”, съвместно с Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Днешният петък е обявен и за Ден на отворени врати в Националния военен университет „Васил Левски”. На Стоевия плац ще бъдат направени показ на въоръжение и бойна техника, демонстрации по специализиран ръкопашен бой, демонстрация на действие на пеши патрул при попадане в засада и демонстрация на задържане на терорист. Представителният блок курсанти ще представи строеви хватки и движения с оръжие.

Общият брой на курсантите, обучаващи се в НВУ „Васил Левски”, е 729.