17 нови професии искат училищата от Великотърновска област за учебната 2019/2020 година

Велико Търново. Разкриване на паралелки със 17 нови професии искат училищата от Великотърновска област за учебната 2019/2020 година. Това стана ясно по време на заседание на Постоянната комисия по заетостта към Областния съвет за развитие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Инж. Розалия Личева, началник на Регионалното управление по образование в града съобщи, че сред заявките попадат  заявките за лаборант, подаде на от Хуманитарната гимназия във Велико Търново, за служител в съдебна администрация от Старопрестолната гимназия по икономика, за ръководител – движение по жп транспорт в Горна Оряховица и деловодител в Обединеното училище в Джулюница. Единственото училище в областта, което иска да разкрие профил „Обществени науки“  е Средно училища „Вела Благоева“ във Велико Търново.

Седмокласниците, на които предстои да завършат основно образование и да кандидатстват, са 1 751. Броят им  е с 34 по-малко, в сравнение с предходната, когато си били 1785.

Заявените до момента паралелки са 81. Сред тях 17 са профилирани, а останалите 64- професионални. Броят на защитените професии, тези които предстои да усетят липса на кадри в следващите пет години, е 21. Сред тях са включени изпълнител на термални процедури в ХГ „Св. св. Кирил и Методий“, техник по автоматизация в СУ „Владимир Комаров“, спедитор логистик в ПГ по електроника, полиграфист в Горна Оряховица и Павликени, машинен монтьор в ПГ по механизация на селското стопанство в  Златарица.

Дуална форма на обучение ще се прилага в няколко образователни институции, като класовете са общо 10.

Луиза ТРАНЧЕВА