17 участници представят различните етапи от живота и делото на Капитан Петко войвода на конференция във Варна

Снимка: Pixabay.com

17 участници ще представят свои доклади на предстоящата конференция във Варна на 13-ти декември, посветена на живота и делото на Капитан Петко войвода. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна историкът и председател на варненската секция на Тракийския научен институт Симеон Кулиш. Представянията ще започнат от 9.30 часа в Юнашкия салон в града. В първата част ще говорят участниците от страната. Обширната и обзорна тема на чл.-кореспондент Васил Проданов – „Капитан Петко войвода в историческата памет“ ще зададе тон и на всички следващи теми. Проф. Тодев ще представи темата „Предосвобожденското бунтовничество в Тракия и Капитан Петко войвода“. О.з. полк. Атанас Недев, заедно с краеведа Петър Стоянов от Варна ще говорят за „Истината за насилието на Капитан Петко войвода“. Проф. Светлозар Елдъров ще представи друг аспект –  мястото и ролята на Капитан Петко в съпротивата срещу несправедливите решения на Берлинския конгрес. Също интересна е темата на доц. Георги Митринов – за едно благодарствено писмо до Капитан Петко войвода от българското население в Дедеагачко от 1879 година, обясни Симеон Кулиш. Той допълни, че проф. Росица Ангелова от Шуменския университет ще представи „Фамилията Драгулеви на кръстопът между Тракия и Македония“. Д-р Даниела Вичкова Нушева от Института за изследване на историята към БАН, ще говори за снимка на Христо Ботев и братята му, подарена на Петко Киряков – също много любопитен документ. Д-р Красимира Узунова е изследовател от Регионалния исторически музей в Хасково. Тя ще представи темата за Капитан Петко войвода в паметта на града.

Сред интересните участници, които ще засегнат живота и делото на Петко Киряков във Варна, е д-р Димитрина Александрова с темата „Кап. Петко войвода и отношенията му с малък Петко“. Гергана Пламенова, старши експерт в Държавен архив – Варна ще представи документална част, свързана с неговия живот в града. Кристияна Димчева, главен библиотекар в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, също ще бъде с интересна тема, свързана с библиотечните проекции на Капитан Петко Войвода. Лазар Налбантов от Бургас, който е народен певец, също ще вземе участие. Младият Емил Врежаков от музея във Велико Търново ще представи ролята на Петко войвода в Руско-турската освободителна война. Между 15 и 15.30 часа в петък, след края на докладите е предвидена и дискусия с гостите и публиката. В самия край на конференцията ще бъде представен сборникът, посветен на Капитан Петко войвода. Той е дело на Борислав Дряновски, известният изследовател, краевед и историк от Варна.

Входът за събитието е свободен. То е подходящо и за ученици, запалени по историята, обясни още Симеон Кулиш, както и за наследници на български бежанци от Тракия.

Диана СТОЕВА