17 учебни заведения участват в спортните дисциплини в инициативата „Ученически игри 2019“ в Благоевград

Благоевград. 17 учебни заведения участват в спортните дисциплини в инициативата „Ученически игри 2019“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Първият етап на „Ученически игри 2019“ в Благоевград вече започна. Игрите започнаха на 12 февруари, като вече се проведоха финалите в шахмата, където ПМГ „Сергей Корольов“ стана шампион. Играха се и финали в хандбала, където първо място взеха III ОУ „Димитър Талев“ в категория 5 – 7 клас. В категория 8 – 10 клас спечелиха ПМГ „Сергей Корольов“, а в 11-12 клас – НХГ „Св. св. Кирил и Методий“. Спортната инициатива ще продължи до 19 март, като в последния ден ще са състезанията по лека атлетика. Състезанията по време на „Ученически игри“ се провеждат в СК „Пирин“ и спортна зала „Скаптопара“.
Общо 17 учебни заведения взимат участие в спортните дисциплини в инициативата на Община Благоевград. Учениците са разделени в три възрастови групи- от 5 до 7 клас, от 8 до 10 клас и 11-12 клас. Спортовете, в които децата на Благоевград мерят своите съобразителност, умения, бързина и сили са лека атлетика, футбол, баскетбол, волейбол, хандбал, тенис на маса, бадминтон и шахмат.
Победителите от общинския етап продължават с участие в зонални и национални първенства. Всички победители ще получат купи, грамоти и медали от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.
„Ученически игри“ са основна изява в областта на ученическия спорт. Те създават условия за практикуване на спорт и сформиране на училищни отбори чрез доброволно участие в организирани форми на спортно- състезателна дейност.