170 000 лв. е вложила Община Сливен в охраната на селскостопанската продукция в 36 населени места на територията на Община Сливен

170 хил. лв. са изразходвани за осъществяване на охраната на селскостопанската продукция в 36 населени места на територията на Община Сливен тази година. Това съобщи зам.-кмета Румен Иванов по време на работна среща за отчитане на резултатите от програмата за периода от май до октомври тази година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Петко Чолаков, началник на Общинска охрана и СОТ, които са осъществявали охранителните дейности, представи резултатите от проекта. По думите му,  екипите са се справили успешно с поставената им задача и са опазили селскостопанскана продукция.

Общо 25 охранители с 5 автомобила са участвали в дейностите по охрана на продукцият. По време на работата тази година е подобрена координацията между кметовете на малките населени места, патрулните екипи на Общинска охрана и СОТ и екипите на РУ на МВР Сливен, допълни Чолаков. Сред основните нарушения, с които са се сблъсквали охранителите по време на патрулирането си, са чупене на клони на липи и черешови насаждения, кражби на картофи и праскови. Отправяни са предупреждения към стопани, които пасат животните си близо до ниви с продукция от жито и слънчоглед. Охранителите са оказвали съдействие и на служителите на реда за разкриване на кражби, посочи още Чолаков. За осъществяването на още по-резултатна дейност е дадено правомощие на кметовете да предлагат за охранители местни жители, тъй като те по-добре познават землищата на населените места и населението. Този начин на охрана действа на територията на Общината от 4 години, като всяка следваща година е надграждано. За сега на територията на Общината има 5 оперитвни центъра за охрана на селскостопанската продукция по селата.