18 състава от цялата страна ще мерят сили в Националния фестивал на аматьорски театри „Камъка“ в Горна Оряховица

Национален фестивал на аматьорски театри "Камъка"

Община Горна Оряховица, Народно читалище „Напредък 1869” и Младежки театър „Алтернатива” организират Национален фестивал на аматьорски театри „Камъка“. Събитието е с първо издание за Горна Оряховица и ще продължи от 10 до 13 октомври, а официалното му откриване е тази вечер в 19.00 ч. Подробности научаваме от секретарят на НЧ „Напредък 1869“ Ваня Недева.

Фокус: Г-жо Недева, днес сутринта започна първото издание на Националния фестивал на аматьорските театри „Камъка“ в НЧ „Напредък 1869“ в Горна Оряховица. Разкажете ни повече за него.

Ваня Недева: В 11.00 ч. стартирахме със спектакъла „Предложение“ от Антон П. Чехов на Младежки театър „Приятели“ при Младежки дом Пазарджик, с режисьор Александър Братоев. Те са участници от I-ва възрастова група. В нашия театрален фестивал подадоха заявки много участници на самодейни аматьорски театри от цялата страна. След селекция бяха одобрени 18 от тях и много се радваме, че в рамките на 4 дни, от днес до неделя, на сцената на читалището ще имаме възможност да гледаме много представления и спектакли на самодейни актьори. Журито, което ще ги оценява, включва хора, чиито творчески път е започнал на сцената на Горна Оряховица. Председател е Илия Георгиев, който е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ, участвал е в редица български филми, статист е в Пернишкия драматичен театър, в момента е актьор в театър „Искри и сезони“ и е председател на фондация „Достойни българи“. Останалите членове са Михаил Василев, завършил „Режисура“ в НАТФИЗ и 34 години работи като режисьор в Мексико и Валентин Минковски, завършил Музикалната академия в София в класа на проф. Йосифов, бил е 25 години солист в операта на МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново и има 44-годишен стаж в областта на музикалното изкуство. Нашият театрален фестивал е с първо издание и се организира от община Горна Оряховица, НЧ „Напредък 1869“ и Младежки театър „Алтернатива“ при читалището. Той е посветен отново на многобройните прояви по повод 150 години Народно читалище „Напредък 1869”-Горна Оряховица.

Фокус: Вие казахте, че съставите, които се включват във фестивала за 18. От кои градове са те?

Ваня Недева: Много са градовете – Пазарджик, Свищов, Белене, Сопот, Габрово, Велико Търново, Кортен, Килифарево, Лясковец, Дебелец и Шемшево, а районът на община Горна Оряховица е представен от състави от Правда, Драганово, Долна Оряховица, Козаревец и Първомайци. От Велико Търново и от Килифарево имаме групи, които участват и в двете възрастови групи – I-ва група под 18 г. и II-ра група над 18 г. Официалното откриване на фестивала е в 19.00 ч. Предвидили сме след всеки спектакъл да има 15-минутна среща с журито, където актьорите да чуят силните и слабите страни на спектакъла и играта. Вечерите в петък и събота ще има обмен на добри практики, където ще могат да се запознаят театралните колективи. Много се надяваме това първо издание да не е последно и да успяваме да реализираме и второ, и трето издание на този национален фестивал в нашето читалище.

Фокус: Какви награди сте подготвили за победителите?

Ваня Недева: Доста награди сме подготвили. Най-голямата е ГРАН ПРИ за най-добър спектакъл, следва Първа, Втора и Трета награда за най-добра театрална трупа и в двете възрастови групи. Ще има и отличия главна женска и мъжка роля, поддържаща женска и мъжка роля. Ще дадем и една Специална награда на организатора и инициатор на фестивала Младежки театър „Алтернатива“ с неговия ръководител Симеон Христов. Всички наши участници ще получат грамота за участие и известния и традиционен за Горна Оряховица Горнооряховски суджук. Самото награждаване ще се състои в последната вечер – 13 октомври от 19.00 ч.

Фокус: Какви събития предстоят до края на годината в читалището? Има ли нещо интересно, което подготвяте?

Ваня Недева: Предстоят ни много неща до края на 2019-та година. Продължаваме с ежемесечните продукции на музикалната школа при читалището, на вокалните състави, на танцовия състав балет „Калина“ и т.н. Традиционните годишни концерти за Коледа и Нова година, които не можем да съберем в рамките на един ден, ще ги организираме през целия декември месец, за да може всички да се изявят. Предстоят ни и още гостувания на различни спектакли от страната, които са регулярни и се случват по два пъти на месец. Събитията ни са разнообразни и горнооряховчани имат възможност да се насладят на музика, танци и театър. През 2020-та година ще започнем новия сезон с усилена работа. Надяваме се да успеем да реализираме и нови дейности за нашите състави, предстоят ни и годишнини. Със сигурност сме замислили много интересни неща за следващата година.

Рени АТАНАСОВА