18 състава от цялата страна ще мерят сили в Националния фестивал на аматьорски театри „Камъка“ в Горна Оряховица

Национален фестивал на аматьорски театри "Камъка"

Велико Търново. Община Горна Оряховица, Народно читалище „Напредък 1869” и Младежки театър „Алтернатива” организират Национален фестивал на аматьорски театри „Камъка“. Събитието ще продължи от 10 до 13 октомври, а официалното му откриване е тази вечер в 19.00 ч. Това каза в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново секретаря на читалището Ваня Недева. Тя уточни, че целта на организаторите е таланти от цялата страна, запленени от магията на театралното изкуство, да покажат в една благородна конкуренция своите дарби и артистични способности. „Днес в 11.00 ч. стартирахме със спектакъла „Предложение“ от Антон П. Чехов на Младежки театър „Приятели“ при Младежки дом Пазарджик, с режисьор Александър Братоев. Те са участници от I-ва възрастова група. В нашия театрален фестивал подадоха заявки много самодейни аматьорски театри от цялата страна. След селекция бяха одобрени 18 от тях и много се радваме, че в рамките на 4 дни, от днес до неделя, на сцената на читалището ще имаме възможност да гледаме много представления и спектакли на самодейни актьори“, каза Ваня Цветкова.

Секретарят на читалището уточни, че почти всички състави са от различни градове-Пазарджик, Свищов, Белене, Сопот, Габрово, Велико Търново, Кортен, Килифарево, Лясковец, Дебелец и Шемшево, а районът на община Горна Оряховица е представен от състави от Правда, Драганово, Долна Оряховица, Козаревец и Първомайци. „От Велико Търново и от Килифарево имаме групи, които участват и в двете възрастови групи – I-ва група под 18 г. и II-ра група над 18 г. Предвидили сме след всеки спектакъл да има 15-минутна среща с журито, където актьорите да чуят силните и слабите страни на спектакъла и играта. Вечерите в петък и събота ще има обмен на добри практики, където ще могат да се запознаят театралните колективи. Много се надяваме това първо издание да не е последно и да успяваме да реализираме и второ, и трето издание на този национален фестивал в нашето читалище“, отбеляза Ваня Недева.

Журито, което ще оценява участниците, включва хора, чиито творчески път е започнал на сцената на Горна Оряховица. Председател е Илия Георгиев, който е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ, участвал е в редица български филми, статист е в Пернишкия драматичен театър, в момента е актьор в театър „Искри и сезони“ и е председател на фондация „Достойни българи“. Останалите членове са Михаил Василев, завършил „Режисура“ в НАТФИЗ и 34 години работи като режисьор в Мексико и Валентин Минковски, завършил Музикалната академия в София в класа на проф. Йосифов, бил е 25 години солист в операта на МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново и има 44-годишен стаж в областта на музикалното изкуство.

„Нашият театрален фестивал е с първо издание и е посветен отново на многобройните прояви по повод 150 години Народно читалище „Напредък 1869”-Горна Оряховица. Награждаването на победителите ще се състои на 13 октомври от 19.00 ч. като сме подготвили много награди. Най-голямата е ГРАН ПРИ за най-добър спектакъл, следва Първа, Втора и Трета награда за най-добра театрална трупа и в двете възрастови групи. Ще има и отличия за главна женска и мъжка роля, поддържаща женска и мъжка роля. Ще дадем и една Специална награда на организатора и инициатор на фестивала – Младежки театър „Алтернатива“ с неговия ръководител Симеон Христов. Всички наши участници ще получат грамота за участие и известния и традиционен за Горна Оряховица Горнооряховски суджук“, каза Ваня Недева.

Рани АТАНАСОВА