2 576 лева получават за обновяване на библиотечните си колекции три читалища от община Свищов

Велико Търново. 2 576 лева получават за обновяване на библиотечните си колекции три читалища от община Свищов. Средствата се отпускат от Министерство на културата и са по  „Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност“. Това обясниха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от местната администрация. От там припомнят, че основната цел на проекта е да се обогатят фондовете на културните институции както с книги, така и с други информационни източници.

Участието в програмата е на конкурсен принцип чрез процедура за подбор и оценка на проекти, които предвиждат купуване на книги, литературна и културна периодика и други информационни източници, включително и на електронни носители, съобразени с културните и образователните потребности на гражданите, които обслужва дадената библиотека.

Свищовските читалищата ще бъдат финансирани общо с 2 567, 41 лв. Парите са разпределени, както следва  – за НЧ  „Възраждане-1908“, село Българско Сливово – 838,89 лв.; за НЧ „Просвета-Драгомирово 1912“, село Драгомирово – 9 12,73 лв.; – за НЧ „Заря-1898“, село Хаджидимитрово – 815,79 лв.;

„Фокус“ припомня, че в първата конкурсна сесия на програмата, четири читалища в общината получиха сумата от 4 143,30 лв., за обновяване на библиотечния си фонд. С отпуснатите средства от втората сесия, общата сума за читалищата в Свищов възлиза на 6 710,71 лв.

Луиза ТРАНЧЕВА