20-годишнина и храмов празник  ще отбележи манастирът „Св. Пантелеймон“ над Смолян на 27 юли

Снимка: Архиерейско наместничество – Смолян

На 27 юли /събота/ епархийският манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян ще чества тържествено 20-годишнината от освещаването на първата построена църква в манастира с патрон св. Великомъченик и целител  Пантелеймон. Това съобщиха от Архиерейско наместничество – Смолян. Светата божествена Литургия  за храмовия празник  ще започне в 9 часа, възглавена от викария на Пловдивски митрополит Николай Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений. На клира ще пее митрополитският хор „Св. Апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

По традиция ще се отслужи празничен водосвет и ще има благословена трапеза. За поклонниците на храмовия празник в събота има  осигурен безплатен транспорт. Автобусите ще тръгнат в 8 часа от Автогара  в Устово и от Супера  в Горно Райково и ще спират на всички спирки до манастира. В навечерието на празника в петък от 18 часа в манастирската църква „Св. Пантелеймон“ ще бъде отслужена празнична Вечерня с Петохлебие.

Свети Пантелеймон е живял в Никомидия през III век. Учил при знаменития лекар Ефросин. След  християнско кръщение получил дара на лечителството и чудотворството. Поради силната си вяра  в Христа свети  Пантелеймон бил убит през 305 г. по времето на император Максимилиян след жестоки мъчения. Вместо кръв от тялото му потекло мляко.