21 – годишният Мартин Трифонов е убиецът на на 7-годишната Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря

След продължително преследване бе задържан убиецът на 7-годишната Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор Пламен Стефанов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Извършителят на деянието е 21 – годишният Мартин Стоянов Трифонов, обявен вчера за общодържавно издирване. В момента Трифонов е в болница под охрана, в понеделник ще му бъде определена мярка „задържане под стража „. Стефанов посочи, че срещу Трифонов ще бъдат повдигнати няколко обвивинения: по член 116 за убийство на малолетен по особено жесток начин, за изнасилване и блудство. Взети са ДНК проби, утре вече ДНК – профилът на извършителят ще е готов, допълни окръжният прокурор на Сливен.

Мартин Трифонов е задържан малко след 14.30 часа, посочи гл. секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Трифонов бе задържан в резултат на съвместните усилия на много институции, Полиция, Военна полиция, Жандармерия, ПСС и служители на горско стопанство, за което им благодаря“, заяви гл. секретар на МВР . Преди задържането му от полицията, убиецът срещнал местен човек, който успял да го хване и да го завърже. Дори успял да му направи актуална снимка, но Трифонов се измъкнал и отново побегнал, допълни Ивайло Иванов.  По думите му, срещу Трифонов се наложило да бъде използвано оръжие, заради отказа му да се подчини на властите и да прекрати бягството. Полицаите произвели срещу него няколко изстрела. Тепърва ще се изяснява, дали раните по краката на убиеца са от полицейски куршуми или са причинени от бягството му по пресечената местност. Трифонов е под лекарско наблюдение, без опасност за живота и контактен, допълни Иванов.

По непотвърдени досега данни, близките на Мартин Трифонов, майка му и мъжът, с който живеела, знаели за престъплението, но не уведомили полицията. Прокурор Стефанов поясни, че тази информация се проверява, и ако се потвърди, прокуратурата ще решава дали да повдигне срещу съжителя на майката на Трифонов обвинение за съучастие. Майката на убиеца не можело да носи наказателна отговорност, поясни окръжният прокурор.

Мартин Трифонов има криминално досие и е излежал няколко присъди. Едната от тях е за блудство с малолетна, а другите за дребни кражби. Бил безработен, от много бедно семейство, саможив и без приятели. Не е употребявал алкохол, но бил любител на енергийните напитки. Ще му бъдат направени и тестове за употреба на наркотици, но по думите на гл. секретар на МВР, едва ли е имал средства да си ги набавя. Нямал е оръжие и дори нямал мобилен телефон.

Главният секретар на МВР, окръжният прокурор и директорът на ОДМВР – Сливен изказаха своята благодарност на всички участници в издирването е залавянето на убиеца, а също и на местните жители, които непрекъснато сигнализирали за неговото местонахождение.

Людмила ЙОРГОВА