21-то издание на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът” ще бъде открито на 10 септември в Пловдив

Пловдив. 21-то издание на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът” ще бъде открито на 10 септември на голяма сцена в Драматичния театър в Пловдив. Това съобщиха на специална пресконференция днес организаторите на фестивала, предаде репортер на Радио „Фокус” Пловдив. „Датата е знакова за България и за българския театър и изкуството въобще, тъй като това е най -гледаният, най-интересният и най-ценен фестивал”, каза директорът на Драматичен театър-Пловдив Кръстю Кръстев. По думите му от 1 септември досега опашките пред касите за билети не намаляват. Билети се продават и онлайн. Само първия ден са били продадени билети за над 10000 лева, казаха още организаторите.
„Тази година на фестивала ще бъдат представени спектакли от 4 държави, 9 града и 18 театъра с над 200 артисти”, посочи Богдана Костуркова, театровед и селекционер. По думите и, 21-то издание на „Сцена на кръстопът” може да се нарече „многообразни варианти на възрастта”, тъй като ще бъдат представени постановки от различни поколения артисти.
Фестивалът обичайно ще бъде открит с премиера на Пловдивския театър. Това е пиесата „Руски мармалад” на Людмила Улицкая. Режисьор е Владимир Гурфинкел. Освен звездни представления на българския театър, своите постижения в изкуството ще представят и трупите на Шекспировия театър от Великобритания, Академичния театър на Львов от Украйна и Държавния театър на Измир от Турция.
По време на съпътстващата програма приживе ще бъде почетен по повод 80-годишнината му писателя Константин Илиев. На 20 септември, по време на фестивала, ще бъде изиграна и пиесата му „Великденско вино”. На 13 септември, също в съпътстващата програма ще бъде представена и книгата „Енциклопедия за Пловдив” на Божидар Тотев.
И тази година на фестивала е поканен неговия баща – проф. Стефан Данаилов.
21-вото издание на „Сцена на кръстопът” струва на организаторите 150 хил. лева, като 50 хил. от тях са осигурени от Министерството на културата, 40 хил. – от община Пловдив и останалите са от спонсори и продажба на билети.
Над 50 чуждестранни и над 400 български представления са изиграни през тези 20 години на фестивалната сцена по време на „Сцена на кръстопът“, припомни зам.-кметът по култура и туризъм Александър Държиков.
Цветана ТОНЧЕВА