22-ма полицейски служители са отличени от директора на ОДМВР-Видин по случай професионалния празник на българската полиция

22-ма полицейски служители са отличени от директора на ОДМВР-Видин по случай професионалния празник на българската полиция. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от ОДМВР – Видин. Служителите са отличени за постигнати високи резултати, за конкретен съществен принос при изпълнение на служебните си задължения и във връзка с празника на българската полиция. „Този ден е признание за обществената значимост на нашата професия и повод да се поздравим. Бъдете сърцати, енергични и последователни в делата. Продължавайте да работите всеотдайно за спокойствието и сигурността на жителите от всеки квартал, село и град в България.  Добрата дума на хората за българския полицай е мерилото за нашия  успех.Множете успехите си и се гордейте с тях“, това заяви старши комисар Петър Коцин, директор на ОДМВР – Видин при награждаване на служителите.

С „Писмена похвала“ са наградени 4-ри  инспектори от отдел „Разследване“  при ОДМВР-Видин  и 13 полицаи от РУ-Видин. С „Обявяване на благодарност“ старши комисар Петър Коцин е наградил петима полицейски служители от Районно управление – Кула.

Професионалният празник на българската полиция  се отбелязва на 8 ноември – Архангеловден.  Той е честван за първи път през 1924 г., а инициативата е на  софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев приема идеята и след консултации със Софийския митрополит спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил (21.11. по стар стил).  Писменото мнение на митрополит Стефан изяснява, че „Този празник, който олицетворява и на небето реда на власт и дисциплина и царуването на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите“.
При избора на патрон на полицията натежава аргументът, че Св. Архангел Михаил символизира властта, изпълняваща закона. С телеграма № 7932/24.09.1924 г. министър Русев нарежда на столичния градоначалник и на всички окръжни управители: „За патронен празник на цялата полиция в Царството се определя денят на Св. Архангел Михаил – 21.11. (8.11. – нов стил)“.
След  55-годишно прекъсване Празникът е възстановен по предложение на Националния полицейски синдикат. С решение на Министерски съвет традицията 8 ноември да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1999 г.

Изображения