23 февруари 2017 | 13:10 Мария Бенчева, директор на РБ “Пейо Яворов”: Създадохме инициатива с бургаски хотел за предлагане на книги на гостите му, като услугата, която се предлага е единствена в страната

Книги

В какви проекти и инициативи взима участие Регионалната библиотека в Бургас и каква равносметка може да се направи за изминалата 2016 година, Радио „Фокус“-Бургас разговаря с Мария Бенчева, директор на РБ „Пейо Яворов“-Бургас.

Фокус: Какво е развитието по проекта “Земята по-чиста,  по-знаещи”?

Мария Бенчева: Започнахме работа с близо 24 ученици от 11 клас по проекта, който спечелихме в края на миналата година “Земята по-чиста, ние по-знаещи”. Беше непредвидена ситуацията с удължаване на зимната ваканция. Учениците изявиха желание да започнем много по-рано, но не бяха на училище. Разказала съм за този проект, но да припомня накратко, че спечеленият проект е в направление Екология, събираме разделно и предаваме за рециклиране пластмаса. С това земята става по-чиста, а с парите, които получаваме, след като продадем тази пластмаса получаваме материал, с който да работи 3D принтера, който пак е пластмаса. По този начин учениците стават по-знаещи, защото започват да работят с тази нова технология и не я гледат като нещо чуждо. На учениците им дойдоха много нови идеи, като измежду тях имаше много напреднали, които веднага извадиха лаптоп и започнаха да умуват кое как може да се направи, работили по друг проект, по който трябва да се направят допълнителни неща. Други веднага с телефоните си намериха 3D моделите. Например едното момче показа мотор, който иска да сътвори. Дори има ученици, които изявяват желание да идват следобед да работят сами. Важното е, че те са запленени и запалени от проекта.Това са съвсем различни неща в сферата на 3D моделирането. Това е лицето на новата библиотека. Трябва да привличаме по всякакви начини младите хора и да им предлагаме различни неща за свободното време и за заниманията им. Учениците, с които ще работим по проекта изявяват желание да проведат летните си практики в библиотеката. В нея има достатъчно техника, която може да се предложи за работа. Освен 3D принтера и 3D скенер има и бук скенер, може да се прехвърлят грамофонни плочи на дискове, да се сканират и други книги. Това е интересно за учениците, а за библиотеката е от полза. Децата ни са приоритет и младите хора винаги трябва да ги учим да влизат в библиотека и да знаят какво е това. Важно е за цялото общество младите да са по-знаещи. Обмисляме в библиотеката да направим обучение за служителите, в което ще поканим колеги от Регионалния исторически музей в Бургас и Дебелт. То ще е свързано с работата с 3D скенер и 3D моделиране, съвсем начални стъпки. Запланувано е да се случи, защото е важно да знаем и също да бъдем запознати с това как се случват нещата с подобен вид техники. Оказа се, че както е много лесно, така и не се получават нещата с 3D скенера  има тънкости. Новото време изисква да не спираме да се развиваме, както и новите технологии. Вярно, че подобно занимание не е типично за библиотека, но фактът, че тези млади хора ще прекарат повече време в нея не е за пренебрежение.

Фокус: Какви инициативи осъществихте в последните месеци?

Мария Бенчева: Създадохме една инициатива с бургаски хотел за предлагане на книги на гостите му. Дано тя да успее да се разрасне, защото тази услуга, която предлагаме на гостите на града е единствена в страната. Предлагаме електронна заявка от фонда на библиотеката и ако някой чете в къщи дебела книга, която няма да може да пренесе в куфар, може да я поръча. След тръгване я остава на Рецепция заедно с ключа за стаята. Има заявки и желание. Освен това разполагаме с много чуждоезична литература, скоро получихме голямо дарение на английски, немски и различни езици за чужденците можем по същия начин да отговорим. За тях ще е трудно да се ориентират в сайта, затова сме предоставили имейли, на които може те да пишат и да видим какво можем да отговорим. Притежаваме микро филми и имам гаранцията, че ще можем да ги разчетем. Това е крачка напред, защото тези филми носят ценна информация и е трудно да намерим такава техника. Имаме и много други идеи, които постепенно ще разказваме, след като се случат. Мислим непрекъснато какво ново да предложим.

Фокус: Засилен ли беше интересът към Регионалната библиотека в Бургас през изминалата 2016 година?

Мария Бенчева: В статистиката, която наскоро попълвах и изпратих си дадох сметка, че това са хората, които ние сме отбелязали като посещение. Но става дума за тези, които са притежание на фонда на библиотеката. В същото време сме организирали толкова много инициативи и трудно можем да сметнем хората. Дори на “Алеята на книгата”, която организирахме през лятото имаше събития, в които залите бяха препълнени. На подобни мероприятия, където има представяне на книга, и в които библиотеката участва много трудно можем да дадем точна информация. Има движение към по-добро колкото и да намалява бройката на тези, които идват да вземат книга. Но иначе излизаме извън стените на библиотека, и както обичам да казвам гледаме да работим с хората, а не с книгите. Търсим нестандартни начини да стигнем до хората и да ги предизвикаме да четат. Факт е, че много хора се включват в подобен вид организирани инициативи.

Фокус: На какъв жанр книги наблягат читателите?

Мария Бенчева: На няколко пъти се опитваме да направим жестове, като закупим нови книги и да реагираме бързо, за да ги предложим на хората. Интересите са разнородни. Младите много често търсят книги за психология. Историческите романи също се търсят. По-възрастните поколения наблягат на не остаряваща класика, книги, които се препрочитат. Забелязва се раздвижване и на чуждоезиковата литература. При нас има ресурсен център на Гьоте-институт. Оказа се, че все по-малко започват да учат немски език, но пък с английския може би доста напредват. Вече и в детските градини започнаха да учат английски език, гледаме да предлагаме и книги на английски и за най-малките. Дори направихме дарение в детски отдел, за да могат да се възползват детските градини. В тази днешна глобализация трябва да се знаят поне два езика. Хубаво е децата да учат от малки език и се стараем и това да предлагаме. На по-големите ученици предлагаме адаптирани книги, които виждаме, че се търсят. Търси се и съвременната българска литература, което е много хубаво като тенденция.

Фокус: Какво предстои от тук насетне?

Мария Бенчева: Сега ще качваме архива на Петко Росен, Паулина и Стефан Станчеви, Георги Попов и Люба Колчакова. То е собственост на библиотеката, техните близки са направили дарение на просветната ни институцията. Това са техните лични колекции и сега сме с амбицията и започваме вече да го работим и да го качим в сайта ни, за да може да се разглежда и от всяка точка на света. Длъжни сме да го направим, защото не всеки се сеща и няма как да знае, че библиотеката притежава този архив. На сайта пише, че колекциите са при нас, но не е достатъчно. Ще сканираме кореспонденцията, писма, които притежаваме, книги с автографи. Паулина и Стефан Станчеви имат тази година и двамата 110 години от рождението си . С голямо удоволствие се включваме в инициативите на КЦ “Морско казино” и Регионален исторически музей.

Мария ДИМИТРОВА