25 контейнера с незаконен боклук от Италия са задържани на пристанище Варна – Запад

 25 контейнера с незаконен боклук от Италия са задържани на пристанище Варна – Запад. Това съобщи на брифинг наблюдаващия районен прокурор Невена Илиева, предаде репортер на Радио „Фокус“- Варна. Сигналът е подаден на 16-ти януари до Районна прокуратура Варна, за незаконно управление на отпадъци на територията на Пристанище Варна-Запад.

Невена Илиева заяви, че товарът е пристигнал на варненското пристанище на 9-ти октомври 2019-та година от италианския град Салермо. За получател на товара в документите е посочена фирма „Блацион“ ОДД със седалище София. Собственици на фирмата са македонският гражданин Блаже Игнатов в съдружие фирма „Юпитер Секюрити“, в която от своя страна собственици са двама италиански граждани.

Към момента те не са разпитани. Изпращач на товара е италианската фирма „Дентиче Панталеоне“, със седалище град Авелино. Фирмата получател е посочила като предмет на дейност – събиране и търговия с битови отпадъци. Към момента предстои да се установи и дали има разрешително за извършване на този тип дейност, както и дали притежава необходимите лицензи за този тип отпадъци.

Според декларираната информация в контейнерите е трябвало да има само пластмаса и каучук, но при първоначалния оглед е установено, че в него се съдържат и друг тип отпадъци като стъкло, дърво и текстил.

Наблюдаващия пркурор Невена Илиева посочи, че проверката е била направена след като митническите служители е, установили, че е изтекъл 90-дневния срок, в който товарът е трябвало да бъде внесен, обмитен или да се реекспортира. Ако се установят сериозни нарушения една от възможностите е отпадъкът да бъде реекспортиран обратно до Италия.

На място при проверката е имало лица от прокуратурата, РИОСВ и МВР .
По случая е образувано досъдебно производство.
Десислава ВАСИЛЕВА