28-ят Национален събор на каракачаните в България ще се състои тази събота

Снимка: Радио "Фокус"

28 издание на Фестивала на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България ще се състои  в местността Карандила над СливенКерван тази събота. Главната атракция в него ще бъде керван, представящ придвижването на каракачаните към пасищата. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен председателят на Федерацията Христо Христов.

Подобна възстановка от номадския живот на етноса ще бъде представяна за първи път, посочи Христов.

Керванът ще се състои от четири коня, натоварени с традиционна покъщнина, и ще бъде предвождан от младо момиче. Ще го съпровождат два фолклорни състава. Конете ще преминат по пътя на Карандила и ще спрат пред т.н „чатура“ – временна колиба, които каракачаните правели по време на своите преходи.

Събитието ще започне с водосвет от 11.00 часа. След това фолклорна програма ще представят танцовите състави при Културно-просветните дружества на каракачаните от цялата страна и Ансамбълът за народни песни и танци „Сливен“. Като всяка година, и тази, ще има и курбан за здраве.

Традиционното каракачанското веселие „гленди“ ще се състои от 20.00 часа в града. Освен представители на дружествата от страната, за събора се очакват гости от Гърция и представители на Федерацията на каракачаните от Северна Македония.

Миналогодишното издание на събора е събрало над 1500 души, а организаторите са надяват тази година гостите да са много повече.

От Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България се надяват тази есен да възстановят още едно голямо събитие – националния преглед на каракачанските танциви състави „Фламбура“.

Каракачаните в България са около 20 000 хиляди, като в Сливен е най- голямата им общност. В областта живеят около 7 хидяди представители на етноса.

  1. Людмила ЙОРГОВА