300 ученика от 8 училища в Смолян и Чепеларе ще участват в тазгодишната програма „Научи се да караш ски“

За поредна година в Смолянско стартира Програмата „Научи се да караш ски“, която се провежда за десета година в страната, а при нас стартира през 2011 г. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието – Смолян. През настоящата година в програмата ще вземат участие общо 300 ученика,  от 8 училища  от Смолян и Чепеларе. Обучението стартира днес и ще приключва на 28 март, като  учениците от 2 клас получават четиридневно напълно безплатно обучение от квалифицирани ски учители подсигурени от „Пампорово“ АД. В рамките  на обучението, те получават безплатни лифт карти, обяд , транспорт и ски оборудване. Подготовката стартира на Плац „Малина“, а в последствие и по останалите писти в курорта.

Всяка седмица се провеждат седмични състезания, на които се излъчват 10 – те най – добри ученици. В края на проекта се организира финално състезание, на което се явяват всички класирали се деца от седмичните състезания. Най-добрите ученици във финалното състезание ще бъдат наградени с едноседмичен ски лагер в Банско.

Проектът се организира от Министерството на образованието и науката чрез Регионално управление на образованието – Смолян, Министерството на младежта и спорта, Българската федерация по ски и „Пампорово“ АД.

За периода 2011 г. до 2018 г. на територията на област Смолян са обучени общо 3 712 деца  от 1 до 4 клас.