Бригаден генерал Явор Матеев: На 18 октомври отдаваме почит към загиналите парашутисти

Пловдив. На 18 октомври отдаваме почит към загиналите парашутисти . Това каза на специална пресконференция бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68 бригада Специални сили, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пловдив. „Почитаме още загиналите в мисии зад граница и в мирно време при изпълнение на войнския си дълг”, добави Матеев. Той припомни, че парашутната бойна дружина реално дава половината от всичките жертви, които България е дала във Втората световна война и то в рамките на първите няколко минути от участието и във войната. „39 души от дружината са убити от общо 59 войници в цялата война и 65 са ранени от общо 151 в цялата война”, посочи бригаден генерал Явор Матеев. Точно заради този героизъм Денят на парашутиста е официален празник в България и се отбелязва на 18 октомври. Денят на парашутиста се чества с решение на министъра на отбраната от 17 март 1994 г. На тази дата през 1944 година Парашутната дружина получава своето бойно кръщение в битката при Стражин.
Денят е и официален празник на Специалните сили.
Празникът в Пловдив традиционно ще бъде на 17 октомври, а на 18 октомври ще бъде отбелязан в София.
Празникът в Пловдив започва в 9 часа на 17 октомври с тържествен строй и поднасяне на венци и цветя в района на бригадата.
В 10 часа започва военен ритуал и почести на площад „Централен” и поднасяне на венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили войнския си дълг. Там ще бъде отслужена и заупокойна молитва от архимандрит Арсений, тъй като митрополит Николай по това време ще бъде на важен съвет на Светия синод.
Веднага след молитвата следват традиционните демонстрации на бойни умения и ръкопашни хватки на площада.
От 11.30 часа е празничният концерт във Военния клуб.
Цветана ТОНЧЕВА