306 проверки са извършили експертите на РИОСВ-Пловдив през юни

Пловдив. Общо 306 проверки на 281 обекта са извършили експертите на РИОСВ-Пловдив през юни. Това съобщиха за Радио „Фокус“ Пловдив от екоинспекция. Над 80% от тях са извънредни. Издадени са 63 предписания за установени несъответствия по прилагане на екологичното законодателство. Съставени са 10 акта за констатирани административни нарушения. През месеца са издадени 7 наказателни постановления за нарушаване на екологичното законодателство, при които са наложени санкции в размер на 18 200 лв.
Събраните суми през юни от инспекцията са в размер на 66 420 лв. От тях 36 881 лв. са преведени на общините, на чиято територия се намират обекти-замърсители на околната среда и са глобени от екоинспекторите. Най-големи са приходите за  общините Куклен – 19 874 лв., Пловдив – 12 353 лв., и Марица – 2294 лв. Средствата трябва да се използват само за реализиране на екологични проекти.
На „зеления“ телефон са подадени 48 сигнала, по които са извършени  проверки от експертите на РИОСВ-Пловдив. Част от жалбите не са от компетентността на инспекцията и са препратени до други контролни органи за предприемане на действия.
Кристиян ГАРОВ