31 мъже скочиха в морето край Поморие на Йордановден

Снимка: Община Поморие

Поморие. В града Светият кръст беше хвърлен на две места лично от Агатополския епископ Иеротей. Това съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. На крайбрежната алея в центъра на града, най-бърз беше помориецът Николай Николов, на 24 години, сред още 17 смелчаци. Николай скача в морето за четвърта година, но за първи път хваща кръста. На кея в квартал „Свети Георги” надпреварата беше между седем смели мъже, а пръв Светия кръст извади 18-годишният Теодор Михнев. Той е ученик в ПГТ “Алеко Константинов” гр. Поморие и за първи път участва в надпреварата за богоявленския кръст.

В гр. Ахелой мераклиите да спасят хвърления от отец Божидар кръст също бяха седем. Най-бърз сред тях беше Тодор Илиев, на 24 години от гр. Ахелой, който вади кръста от ледените води за четвърта поредна година.

Въпреки ветровитото време в днешния празничен ден, стотици поморийци и гости на града придружиха традиционните литийните шествия от храмовете в Поморие и Ахелой, където бяха отслужени празнични литургии, до морския бряг.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев награди за смелостта всички участници, скочили в студените води на януарското море, с парични и предметни награди. Народният представител Ася Пеева, заместник-кметовете Янчо Илиев и Кунчо Гайдов, председателят на Общински съвет-Поморие Адам Адамов и кметът на Ахелой Иван Георгиев също поздравиха смелчаците.