32 000 лични карти, 11 300 паспорта и 17 200 книжки трябва да бъдат подменени във Великотърновска област до края на 2020 година

Велико Търново. Приблизително 32 000 лични карти, 11 300 паспорта и 17 200 свидетелства за управление на моторни превозни средства трябва да бъдат подменени във Великотърновска област до края на 2020 година. Това обобщава за Радио „Фокус“ – Велико Търново Марияна Христова, говорител на Областна дирекция на МВР. Тя съветва тези, на които предстои да сменят документите си за самоличност, да не чакат последния срок, тъй като вероятно пред гишетата БДС ще има опашки от граждани.

„Към момента такива няма и хората, чиито документи подлежат на подмяна през 2020 година, могат да посетят звената БДС сега. Така ще се постигне по-равномерно натоварване на служителите, няма да има напрежение при административното обслужване, ще се избегне струпване на много хора пред гишетата и ще се съкрати времето за извършване на административната услуга“, обясни Христова.

Освен това уточни и, че жителите на област Велико Търново могат да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всички звена БДС при Районните управления на МВР. Мярката е с цел облекчаване на по-натоварените звена, както и с цел допринасяне за удобството на гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитан от тях отдел, различен от този по постоянния им адрес.
Това те могат да направят и чрез електронните административни услуги „Издаване на лични карти на български граждани“ и „Издаване на паспорти на български граждани“.
ОДМВР – Велико Търново осъществява прием на заявления за издаване на български лични документи (лична карта и/или паспорт) по постъпили искания за организиран прием на заявления от държавни институции, общински администрации, кметства и други.

Готовите документи се получават в звено БДС при ОДМВР – Велико Търново, където е подадено заявлението.

Рени АТАНАСОВА