330 тона битови отпадъци събраха в Пловдив и региона по време на кампанията „Да почистим България заедно“

Пловдив. 330 тона битови отпадъци събраха в Пловдив и региона по време на кампанията „Да почистим България заедно“. Това съобщиха за Радио „Фокус“- Пловдив от РИОСВ. В акцията по почистването се включиха 2 520 доброволци – деца и възрастни. Доброволците почистиха над 150 места в четиринадесет от седемнадесетте общини в обхвата на пловдивската екоинспекция, сочат отчетите. Най-много отпадъци бяха събрани в общините Асеновград, Хисаря и Куклен, а общината с рекорден брой почистени места бе община Карлово.
Събраното беше депонирано в близките регионални депа. Традиционно за насърчаване на общините в организирането на почиствания в рамките на кампанията те бяха освободени от дължимите отчисления за количествата депонирани отпадъци за 14 и 15 септември.
Служители на екоинспекцията и техните семейства също се включиха активно в инициативата. Те изчистиха заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов парка на ул. „Трети март“ (при бившия магазин „Молдавия“). Събраха типичните за подобни места отпадъци от опаковки, пластмаси и хартия. Освен почистване на тревните площи, ентусиастите оформиха и дървесната растителност в междублоковите пространства. Директорът на регионалната инспекция доц. Стефан Шилев и кметът на район „Южен“ Борислав Инчев бяха активни в привеждането на зелените площи в добър вид.
През 2019 г. „Да изчистим България заедно” разшири обхвата си с нови възможности за подобряване на средата, в която живеем. Доброволците могат не само да почистят замърсените зони, но и да обновят детски площадки и градинки, спасят унищожени гори или засадят нови, да ремонтират туристически табели и заслони, да боядисат пейки и дадат други добри примери като направят района си по-красив.
Екоинспекторите изчистиха и  част от туристическата пътека Бачковски манастир – хижа „Марциганица“ в биосферния резерват „Червената стена“, откъдето изнесоха над 30 чувала с отпадъци, съдържащи 900 кг боклук.
Акции по почистване се проведоха и в паркове, градинки и междублокови пространства в населените места.
Инициативата „Да изчистим България заедно“ обединява гражданите, институциите, бизнеса и неправителствените организации. Тя се провежда за девета поредна година и е най-мащабната доброволческа инициатива у нас. От Пловдив екоминистърът коментира, че всяка следваща година събираме все по-малко отпадъци. „Дай боже един ден кампанията да не събере нито един отпадък – това ще означава, че целта е напълно постигната“, пожела той.