38-годишният Петър Филев извади Богоявленският кръст от водите на река Янтра във Велико Търново

Велико Търново. 38-годишният Петър Филев извади Богоявленският кръст от водите на река Янтра във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. В традиционния за Йордановден ритуал участваха общо 35-ма мъже. Тази година, за изненада, великотърновецът, който се пребори за кръстта, не е курсант или кадет от НВУ „Васил Левски“, а е сподвижник в движението „Търново рънс”. Той пожела здраве, любов и мир в душата както на себе си, така и на всички търновци.

Петър Филев получи от кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов парична награда и исторически тефтер, от Великотърновският митрополит Григорий също парична награда и календар, а от областният управител проф. Любомира Попова – икона, изобразяваща Исус Христос и Дървото на живота.

Отрицателните температури и снеговалежа в старата столица не спряха и тази година десетки смелчаци да се потопят в ледените води на Янтра за здраве и благополучие.

Малко преди ритуала за изваждане на Богоявленския кръст, на площада пред Царевец бяха осветени бойните знамена на НВУ „Васил Левски“ и знaмeнaтa нa Облacтния и Общинcкия съвет на Съюза нa oфицepитe и cepжaнтитe oт зaпaca и peзepвa. Ритуалът по случай Богоявление води великотърновският митрополит Григорий. Празничният ден в старата столица започна в катедралния храм „Свето Рождество Богородично”, където митрополита отслужи литургия и извърши тържествен Богоявленски водосвет. Последва литийно шествие до площада пред крепостта, след което всички се насочиха към Владишкия мост, където се проведе ритуалът по изваждането на Богоявленския кръст.

В Дебелец също отбелязаха Йордановден с отслужване на Света литургия и Богоявленски водосвет от отец Пимен в църквата „Св. Богородица – Живоприемний Източник“. Тържественото богослужение започна в 10,00 часа, а след черковната служба от храма тръгна шествие до Стария мост. В района около Каменния мост бе направено тържественото хвърляне на кръста във водите на река Белица. Там Богоявленския кръст бе хванат от Иво Николов. Кметът на града Снежана Първанова му връчи парична награда, а за всички, които са се включили в ритуала тя бе подготвила хавлиена кърпа. На всички гости на празника бе раздаден постен курбан за здраве.

Рени АТАНАСОВА