39. Монбат Рали Сливен – втори кръг от националния рали шампионата и четвърти кръг от Балканския рали трофей на FIA започва с 52 екипажа

Петдесет и два екипажа от седем националности са подали заявки за участие в 39. Монбат Рали Сливен – втори кръг от националния рали шампионата и четвърти кръг от Балканския рали трофей на FIA.  Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен представителят на организаторите Атанас Чанев. Състезанието ще включи в програмата си и кръг от рали-спринт шампионата на България.

Най-много чужди екипажи идват от Гърция – 4, с по два екипажа са Румъния и Турция, а с по един Унгария и Сърбия. Ще има и два дамски екипажа – от Румъния и България.

С първи състезателен номер ще стартират шампионите и настоящи лидери в Балканския рали трофей Дан Гъртофан и Тудор Марза (Pro Rally Team Brasov, Skoda Fabia R5). С втори номер е шампионът за сезон 2018 в Българския рали шампионат Мирослав Ангелов, който ще разчита за второ поредно състезание на новия си навигатор Георги Гаджев. Те също ще бъдат с автомобил Skoda Fabia R5. С трети номер ще бъдат Тихомир Стратиев и Еди Сивов (Marina Motorsport, Ford Fiesta Proto). Турският екипаж Мустафа Чакал и Озден Юлмаз (GP Garage My Team, Mitsubishi Lancer Evo IX) ще бъде с номер 4.

След тях ще стартират шампионите в Българския рали шампионат за сезон 2015 Георги Василев и Стефан Добрев (Дианел, Mitsubishi Lancer Evo IX). Те обаче са регистрирани за рали-спринт надпреварата. Шампионите в група Е Калин Бенчев и Александър Спиров (Subaru Impreza WRX Sti) ще бъдат с шести  състезателен номер,а лидерите в ERT 2 Йордан Атанасов и Янаки Янакиев (АРТ Рейсинг, Mitsubishi Lancer Evo IX) със седми.

При автомобилите с един двигателен мост, където са регистрирани много силни екипажи с номер 8 ще е Григор Григоров (Peugeot 208 R2), следван от  унгарския екипаж Георго Дудас / Кристиян Шабо (Peugeot 208 R2) и шампионите в клас RC 3 Антон Титов и Динко Георгиев (Citroen DS3 R3).

Единадесет екипажа ще стартират само за рали-спринт шампионата, а общо регистрираните за този шампионат са 33.

„Цялата тази мащабна организация нямаше как да се случи без помощта, която ни оказва Община Сливен, в лицето на кмета Стефан Радев. 39-ото Монбат Рали Сливен, смело мога да заявя, е най-доброто автомобилно състезание, което се провежда в България. В организацията му участват 400 човека. За сигурността и безопасността на състезателите използваме 180 полицейски поста по цялото трасе, както и 12 специални автомобила с 30 пожарникари. Използваме 6 реанимобила с 6 медицински екипа, 125 маршала. Има и 42 съдии по трасето, 12 автомобила за сигурност, 7 пътни помощи и други“, обясни директорът на Монбат Рали Сливен Живко Минчев.
„Призоваваме публиката да застане на безопасни места и да се пази, защото колкото и да е добра една организация, всеки трябва да носи отговорност и за себе си. Призоваваме също да се пази природата. Това е един спортен празник и е добре да подходим отговорно на местата, на които сме гледали, след това да почистим след това. Осигурени са контейнери за отпадъци, нека почистваме и оставим след себе си така, както е било“, призова Атанас Чанев.

Монбат Рали Сливен 2019 ще стартира в 20.30 часа на 28 юни, петък, с церемониален старт на площад „Хаджи Димитър“ в Сливен.

В първия състезателен ден, събота, участващите екипажи ще преминат 7 скоростни етапа с обща дължина от 100,83 километра. За крайното класиране в кръга от рали-спринт шампионата ще се зачитат резултатите от 5 от 7 скоростни отсечки.

Вторият ден ще предложи на състезателите 4 скоростни етапа с обща дължина от 64,80 километра. В програмата му са включени новата отсечка „Трапоклово“ и най-дългият етап в надпреварата – специален етап 11 „Сините камъни“ с дължина от 33,50 километра.

Награждаването на победителите в 39. Монбат Рали Сливен ще бъде от 15.30 на площад „Хаджи Димитър“.