4,1 млн. лв. са приходите от нощувки на туристи в Пловдивска област през ноември, най-много са посещенията от Турция и Гърция

снимка: Община Пловдив

Пловдив. 4,1 милиона лева са приходите от нощувки на туристи в Пловдивска област. Това сочат последните данни от месец ноември, каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Валентин Точев, главен експерт в Териториално статистическо бюро – Юг. По думите му, реализираните приходи от нощувки на чужди граждани през ноември са 0,9 милиона лева, а от български – 3,2 млн. лева. В сравнение със същия отчетен период на 2017 година е регистрирано увеличение на приходите от нощувки като цяло с 14 %, като от български граждани то е с 18,6 %, а от чужди – с 0,6 %.
„Общата заетост на леглата в местата за настаняване през ноември е 30 %, като тя е най-висока в местата за настаняване с 4 и 5 звезди – 37,7 %, следвана от тези с 3 звезди – 32,1 % и с 1 и 2 звезди – 20,5 %. Като цяло заетостта на леглата намалява спрямо ноември 2017 година с 0,1 %.  При местата за настаняване с 4 и 5 звезди има намаление с 3,1 процентни пункта, при тези с 1 и 2 звезди – намаление с 0,4 процентни пункта, а при останалите с 3 звезди има увеличение с 3 процентни пункта“, обясни Валентин Точев. По думите му, данните сочат още, че най-много туристи от Турция, Гърция, Италия, Германия и Румъния са пренощували в Пловдивска област през месец ноември.
Тони МИХАЙЛОВ