42 докладчика от 4 държави се включват в XVIII-та Национална научна конференция, която ще се проведе във Велико Търново

Община Велико Търново

Велико Търново. XVIII-та Национална научна конференция ще се проведе във Велико Търново. Тя е част от юбилейната програма за отбелязване на 130 години от учредяването на първата публична библиотека в старата столица. Това каза в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново директорът на РНБ „Петко Р. Славйков“ Калина Иванова. Тя поясни, че Конференцията ще започне днес в 13.00 часа и ще приключи утре по същото време. В началото ще има поздравления от служителите на Регионалната библиотека, от държавната и местната власт, а вечерта от 19.00 ч. ще се състои тържествен концерт на Васил Петров в МДТ „Константин Кисимов“.

„На 14 и 15 ще се проведе XVIII-та Национална научна конференция с международно участие „Библиотеки, четене и комуникации“. Тя е посветена основно на 130-годишнината от учредяването на първата публична библиотека в град Велико Търново, за чиито приемник се смята РНБ „Петко Р. Славейков“ и на 70-годишнината от рождението на проф. д-р Елена Георгиева, която е един основателите на Катедра „Библиотекознание“ и неин дългогодишен преподавател. Основната тема на конференцията е библиотечното законодателство и прилагането на авторското право в работата на библиотеките. Ще участват близо 42-ма докладчика. Международното участие е от четири държави – Русия, Сърбия, Турция и Полша. В пленарната сесия, разбира се, са включени докладите, които засягат темата за нормативната база в библиотеките и за това как авторското право се спазва и изпълнява. Във втората сесия ще бъде представен Македонският институт към Историческия институт на БАН. Останалите сесии също ще са изпълнени с интересни теми, представени от докторантите от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и от студенти от Университета по библиотечно-информационни технологии в София. Има и много участници, които са практици в нашата област. Както винаги, след приключване на Конференцията, ще бъде издаде Сборник с доклади. Надяваме се този път да стане по-рано – до края на годината, за да бъде от полза на библиотеките в страната“, каза Калина Иванова.

Конференцията е под патронажа на кмета на община Велико Търново инж. д-р Даниел Панов. Организира се с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Фондация „Глобални библиотеки-България“.

Рени АТАНАСОВА