43-то издание на Международния фестивал „Дни на камерната музика 2019“ се подготвя в Габрово

Габрово. 43-то издание на Международния фестивал „Дни на камерната музика 2019“ ще се проведе през септември в Габрово. И тази година организаторите обещават разчупена програма, която излиза от стереотипите. Една от новостите ще е соловото участие с малко известния за широката публика меден духов инструмент – еуфониум. Изпълнението ще е на струнен квартет „София“, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от Общината. Публиката ще има възможност да се наслади и на Духов квинтет „Пилекадоне“, фестивално клавирно трио, симфониета „Враца“, диригентът Максим Ешкенази, както и на световната премиера на произведение от Пламен Джуров.
Над 90% от музиката ще прозвучи за пръв път в Габрово. Запазват се традициите да има концерт на открито, да присъстват изявени имена в българското изпълнителско изкуство и да се представят непознати млади таланти.
Музикалните прояви ще са 9. Афишът застъпва широк жанров спектър, а целта е да се задоволят почти всички вкусове и желания на публиката, както и да се привлекат повече млади хора. Концертите стартират на 9 септември. Повечето от тях ще са в Художествената галерия „Христо Цокев“, където посетителите ще могат да разгледат и тематичната изложба „Вдъхновени от музиката“ .
43-тото издание на Международния фестивал „Дни на камерната музика 2019“ ще се открие от Камерния ансамбъл „Софийски солисти“. Допълнителна информация за програмата има в социалните мрежи.
Луиза ТРАНЧЕВА