450 ученика от три карловски училища ще бъдат обучени по проект „Млади дигитални лидери“

Пловдив. 450 ученика от три карловски училища ще бъдат обучени по проект „Млади дигитални лидери“, финансиран от Google. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив Цветина Захарлиева, ръководител на Младежки информационен център-Карлово. Проектът е пилотен за България. В него ще се включат ученици от 12 до 16-годишни от трите пилотни училища СУ „Васил Левски“, СУ „Христо Проданов “ и ПГ „Ген.Владимир Заимов“. От тези училища ще са подбрани и експерти обучители, педагогически съветници, психолози и преподаватели по „Информационни технологии“. „Проектът цели повишаване медийната грамотност на ученици, родители и учители, обучение по темите за фалшиви новини и противопоставяне на вредното съдържание в мрежата, противопоставяне на онлайн езика на омразата и насърчаване младежите да бъдат агенти на промяната и да предлагат положителни алтернативи и отговори на езика на омразата и стереотипите в медийното пространство”, каза Захарлиева. Ще бъдат обхванати по 150 ученика от всяко училище. Те ще бъдат обучени да разработват противопоставящи се постове на негативните коментари, с които да отвръщат. Ще бъдат обучени освен учениците, и техните родители и учители.
Обученията започват този петък, първо в СУ „Васил Левски”, а след това и в останалите две училища. Обученията ще траят по 1 ден, в пет работни сесии. „Ще бъдат изработени и наръчници, които да се ползват и след обучението. Накрая ще има и представяне на резултатите от проекта в Брюксел“, каза Цветина Захарлиева.
Освен в България, проектът ще се осъществи и в Гърция и Румъния.
Представители на „Института за стратегически диалог“-Лондон вече са провели обучение на фасилитаторите по проекта, т.е. на хората, които ще подпомагат осъществяването на проекта в България.
Цветана ТОНЧЕВА