Инж. Петко Драгнев, „Бургасбус“:  До десетина дни, най-много до средата на месеца тролеите ще заработят, а на следващата седмица и маршрутките

По актуалната тема за въвеждането в експлоатация на новите валидатори в автобуси и нашумелите случаи на грубо отношение на контрольори Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с инж. Петко Драгнев, управител на ОП „Бургасбус“.

Фокус: Г-н Драгнев, много актуална е темата с валидаторите, които  в момента са в тестови период.

Петко Драгнев: Към днешна дата седемте автобуса, които закупихме в края на 2016 година вече са с работещи валидатори, а и не само те, но и цялото бордово оборудване. Вече пътуват по линиите на градския транспорт, най-вече по линиите на Б1 и Б2.

Предстои в най-скоро време да се оживят системите в тролеите и маршрутките. Устройвата вече са монтирани, проверките са направени. Направени са и първите проверки, предстои пускането им в експлоатация.

Фокус: Какви са сроковете за това?

Петко Драгнев:  До десетина дни, най-много до средата на месеца тролеите ще заработят, а на следващата седмица и маршрутките.

Фокус: Какви промени ще настъпят за гражданите след това?

Петко Драгнев: Няма да са някакви драстични промени. Първото, което ще стане е да спре използването на т. нар. талончета. Всички пътуващи, които ползваха линии, в които нямаше валидатори към този момент, ще спрат да ги използват. На пътниците са им издадени електронни карти, които са заредени и вече ще използват тях.

Друга промяна е, че ще се спре издаването на хартиените карти за тролеите номер 6. Всички,които досега са използвали такива карти, трябва да се снабдят е електронни такива, за да могат да пътуват по-удобно и по-евтино.

Важно е да отбележа, че хартиените карти ще продължат да важат до края на срока им на валидност. Тоест гражданите няма да загубят нищо.

Третата промяна е в това, че всички, които имат електронни карти, ще пътуват на цена 1.20 лв., 1.25 лв, 1.30лв., спрямо пакета, който са си заредили.

Трябва да отбележа, че заредите пари в електронните карти не изпичат в края на месеца, а могат да се използват в дълъг период от време.

След като всички автобуси вече бъдат с валидатори, цената на билета ще бъде 1.50 лева. Това не е увеличение, тъй като тази цена е приета още през 2016 година с решение на Общински съвет – Бургас.  За картите вече казахме, че има намаление. А учениците, пенсионерите и правоимащите ползват доста по-ниска цена, защото част от цената на картата я поема Община Бургас.

 

Фокус: През последните седмици имаше няколко случая на грубо отношение на контрольори към граждани.Какво установиха вашите проверки?

Петко Драгнев:  Всеки, който се опитва да наруши правилата, трябва да си  понесе последиците, след констатираното нарушение. Всички наши служители са инструктирани да не прекрачват  границата на добрия тон. Но санкции трябва има.

Фокус: По време на редовната сесия на Общински съвет – Бургас имаше доста дебати по темата за дълговете на „Бургасбус“. Вашата позиция по темата каква е?

Петко Драгнев: Към момента „Бургасбус“ няма никакви просрочени задължения нито към държавата под формата на данъци и такси, нито към банковите институции, нито към своите служители и доставчиците.

Тази загуба, с която приключи 2017 година е в резултат на  наема, който плащаме за новите автобуси на Община Бургас и амортизациите, които са в размер на 1 млн. и 950 хил. лева

Веселина НИКОЛОВА