517 деца са взели участие във второто за годината класиране за прием в детските градини и ясли в Пловдив

Пловдив. 517 деца са взели участие във второто за годината класиране за прием в детските градини и ясли в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Общината. Родителите на 343 деца са кандидатствали за яслените групи. Броят на желаещите прием в първа възрастова група е 103, във втора 53 деца и 18 кандидатстващи деца са за подготвителните групи. От всички кандидатстващи деца са класирани 56, въпреки обявените 182 свободни места. Този факт се дължи на разминаване между желанията и наличието на свободни места. От Общината препоръчват на родителите при подаване на заявленията за кандидатстване да се запознават с обявените свободни места, които се публикуват според Графика на дейностите за всяко класиране. От подадените заявления за класирането, 50 са на деца, които са записани в детски заведения, но желаят преместване.
Родителите на децата, родени през 2016 година, които навършват 3-годишна възраст през настоящата 2019 година, от началото на месец януари вече могат да подават своите заявления за участие в първото основно класиране за прием в първа възрастова група за новата учебна 2019/2020 година. Класирането ще бъде на 15 май и свободните места за него вече са публикувани. По-ранното подаване на заявления не носи предимство, а е важно да бъде спазен крайният срок. Към момента тези деца могат да кандидатстват и за яслените групи, ако не са навършили 3 годишна възраст, а за първа група да подадат заявленията си на по-късен етап.
Навършващите 3-годишна възраст, родени през 2016 година, могат да участват в текущите класирания за настоящата първа група от месеца, в който детето навършва възрастта. След постъпване в детска градина през настоящата учебна година в групите за децата, родени през 2015 година, те ще бъдат преместени от септември в новосформираните първи възрастови групи.
Важно за родителите, които вече са кандидатствали за яслените групи и им предстои прием в детските градини, е да знаят, че трябва да използват вече регистрираните си родителски профили, към които са регистрирани техните деца, и е необходимо само да актуализират данните си и да добавят своите нови заявления.
Следващото текущо класиране е на 12 февруари. Свободните места за него ще бъдат обявени в срок до 4 февруари включително.