6 л/кв.м дъжд е количеството на валежите в Еленския Балкан  

Велико Търново. 6 л/кв.м дъжд е количеството на валежите в Еленския Балкан, паднал тази нощ. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново дежурният в Хидрометеорологичната обсерватория. Валежът е започнал към 3 часа и на места е продължил до 6 часа сутринта. Най-много е валяло в еленското село Костел, където са отчетени 6 л/кв. м. В село Тодювци са паднали 4 л/кв.м. Между 1 и 2 литра е количеството на валежите в останалите части на областта. В стражишките села Камен и Кесарево са отчетени между 1 и 2 л/кв. м. Във Велико Търново количеството дъжд е 1,5 л/кв, а в Полски Тръмбеш – 0,4 л/кв.м.

Леко покачване на нивото на река Янтра се отчита през изминалото денонощие. Днес нивото на реката в кв. „Чолаковци“ във Велико Търново се е покачило с 2 см. Тази сутрин са измерени 128 см, при критични стойности 650 см.  С 1 см. се е покачило нивото на века Янтра при село Каранци в община Полски Тръмбеш. Измереното ниво тази сутрин е 101 см, при критични стойности 500 см. С 1 см. се е покачила река Джулюница при лясковското село Джулюница. Нивото й е 95 см. Голяма река при Стражица е 68 см. Понижението е с 1 см.

Прогнозираните водни количества за 13, 14 и 15 февруари ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес в резултат на валежи се очаква несъществено повишение на речните нива във водосбора, а на 13и 14 февруари реките ще се оттичат. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Надежда КРЪСТЕВА