Местни избори 2019: 6 са кандидатите за кмет на община Велико Търново, 13 са кандидатите за кмет на кметства

Снимка: АФП

Велико Търново. Към настоящия момент изборният процес върви нормално и делово, съобщи в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново председателят на ОИК-Велико Търново Десислава Йонкова. По думите й на територията на община Велико Търново са образувани 139 избирателни комисии.

„Следва да се направи уточнението, че до края на днешния ден е възможно да бъдат образувани избирателни комисии в лечебните заведения и в ареста, където ако има повече от 10 гласоподаватели е възможно ръководителят на съответното учреждение да образува избирателна секция. На територията на община Велико Търново ще се произведат 3 вида избор – за кмет на община, за кметове на населени места и за общински съветници. 13 са населените места, в които ще се проведе избор за кмет на кметства. Това са кметствата Килифарево, Дебелец, Ресен, Самоводене, Балван, Беляковец, Водолей, Леденик, Ново село, Присово, Пчелище, Церова кория и Шемшево. В тези населени места ще се избират кметове на кметства. Общо кандидатите за кметове на кметства са 31. Листите за общински съветници, които са регистрирани за участие в местните избори, са 17, а кандидатите в тях са 263“, каза Десислава Йонкова.

Партиите и коалициите, които ще участват в изборите са ПП Атака, НФСБ, БНО, коалиция „Алтернатива на гражданите“, ВМРО, „Демократична България – Обединение“, Българска демократична общност, ДПС, ГЕРБ, коалиция „Ние, гражданите“, „Възраждане“, ВОЛЯ, „Движение  Заедно за промяна“, ПП Български социалдемократи, коалиция „Демократична България – Обеднинение“, местна коалиция „БСП за България – АБВ – Движение 21“, местна коалиция „Обединена народна партия – Партия на Зелените“. Шестима души са регистрирани за кмет на община Велико Търново. Това са Димитър Маринов (Българско национално обединение), Галя Паунова (Българска социалдемократическа партия), Даниел Панов (ГЕРБ), Весела Лечева (БСП), доц. Милен Михов (ВМРО), Калоян Янков (Демократична България – Обединение).

„За изборите на кмет на община и на общински съветници са отпечатани 74 хиляди бюлетини, като има и предвиден резерв – малко по-малко от 10% от броя на гласоподавателите. Крайната бройка на гласоподавателите ще стане ясна в събота, когато ще се раздават избирателните списъци от страна на общинската администрация в присъствието на представител на ОИК, така че окончателни данни за гласоподавателите ще са на лице в предизборния ден“, поясни Десислава Йонкова.

Рени АТАНАСОВА