65 години от създаването си отбеляза школата по изкуства при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ в Свищов

Велико Търново. С голям концерт школата по изкуства при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ в Свищов отбеляза 65 години от създаването си. Това съобщават от пресцентъра на Общината. В юбилейното събитие участваха както бивши, така и настоящи възпитаници и преподаватели. В музикалната проява се включиха също самодейни състави от областта, както и много приятели на школата. Близо двучасовият концерт премина много емоционално, а разнообразната програма бе изключително интересна за почитателите на танцовото изкуство и музиката. Председателят на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ Пламен Александров обяви, че Читалищното настоятелство е взело решение от тази година школата по изкуства да носи името на най-дългогодишния ѝ ръководител и учител по пиано Стефка Филипова, която пое по своя небесен път на 29 октомври 2018 година. В нейна чест, по повод 65-годишния юбилей, е учредена и нова награда, за заслуги към развитието на Школата по изкуства. С първата награда на името на Стефка Филипова бе удостоен кметът на Свищов Генчо Генчев, благодарение на който в края на миналата година школата беше основно ремонтирана. Поради служебната му ангажираност, наградата прие директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, който поднесе приветствие от името на общинското ръководство.
За спомен от празничния ден с почетен паметен знак бяха удостоени и всички ръководители, чиито възпитаници участваха в юбилейния концерт.
Школата по изкуства в Свищов е основана на 7 октомври 1954 година. През месец ноември същата година тя се прехвърля към читалището. През 1977 – 1978 година е настанена в самостоятелна сграда, където миналата година, благодарение на кмета на Свищов, бе направен основен ремонт. През тази година над 100 деца и младежи посещават музикалните класове по пиано, акордеон, ел. инструменти, китара и групите по класически балет, хип-хоп, мажоретния състав, ателието по приложни изкуства и керамика, както и работилницата за таланти „Аз мога“.