7 случая на грип са регистрирани за седмица във Варна

снимка: pixabay.com

 7 случая на грип са регистрирани за седмица във Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Регионалната здравна инспекция в града, на база данните за заболяемостта през изминалите седем дни. От там допълват, че броят на регистрираните остри респираторни заболявания е 244 случая срещу 232 от предходната седмица. Има и седем човека заболяли от грип. Диагнозата е поставена по клинични данни. Усложненията от остри респираторни заболявания са 63, клинично изявяващи се като бронхити са 34 и 29 пневмонии.

Симптомите са сходни с тези на настинката. За разлика от простудните заболявания обаче, при грипа телесната температура се повишава много повече, над 39 оС, докато при настинка тя рядко стига над 38,9 оС, и се задържа висока в продължение на 2-3 дни.
Повторното повишаване на телесната температура при един болен обикновено е признак за вторична инфекция.

Симптомите на грипа се появяват внезапно и най-често включват:втрисане, повишена температура, главоболие, болки и зачервяване на гърлото,болки в мускулите,запушване на носа.

Грипът е остра респираторна инфекция, която трябва да се лекува възможно най-бързо след заразяването с вируса. Бързото лечение е особено важно при пациенти с хронични заболявания. Колкото по-бързо започне лечението на вирусната инфекция, толкова по-бързо ще се прекрати заболяването и рискът от усложнения е по-малък.
Десислава ВАСИЛЕВА