7 училища и 3 детски градини във Варна са ремонтирани по проект на обща стойност малко над 16 млн. лв.

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

 7 училища и 3 детски градини във Варна са ремонтирани по проект на обща стойност малко над 16 млн. лв. Това съобщи Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в местната администрация, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Проектът „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна включва 10 обекта и е на обща стойност 16 309 436.85 лв. Целта му е да допринесе за увеличаване дела на обновената и модернизирана общинска образователна инфраструктура и за създаване на по-добри и съвременни условия за обучение и грижи за деца и младежи.

С европейските средства е реконструиран сградният фонд, променена е архитектурната визия на училищата и градините, изпълнени са мерки за енергийна ефективност, на много места е направен ремонт на покривите, поставена е топлоизолация, подменени са дограмата и отоплителната инсталация. В хода на ремонтните работи станало ясно, че не само сградите, но и дворните пространства се нуждаят от ремонт. Изникнали допълнителни проблеми при реновирането на старите сгради забавило и оскъпило на много места процеса. Във всички ремонтирани училища и детски градини е осигурена достъпна среда за хората с увреждания.

Сградите вече имат модерен европейски вид и красив вътрешен интериор, коментираха още Лилия Христова и Христо Иванов.

Близо 7 000 ученика от Варна са били преместени в различни училища в рамките на ремонтните дейности.

Проектът е обхванал Първо ОУ, където са вложени 3,173 млн.лв., VII СУ „Найден Геров“ с инвестиция от 1,784 млн.лв., ОУ „Димчо Дебелянов“, където са вложени 1,929 млв.лв. , СУ „П. Кр. Яворов“ с инвестиция от 2,909 млн.лв., ОУ „Константин Арабаджиев“ с вложени в ремонт 755 240 лв., ОУ „Стефан Караджа“ с инвестиция от 1,229 млн.лв., ДГ1 „Светулка“ с инвестиция от 493 050 лв. , ДГ „1 юни“, където е направен ремонт, газификация и оборудване за 780 000 лв., филиалът на детска градина „Ян Бибиян“, където са инвестирани 158 000 лв. Ремонт е направен и в ОУ „Н. Йо. Вапцаров“, където са инвестирани 2, 039 млн.лв., обясни Лилия Христова.
Десислава ВАСИЛЕВА